Rat i mir na selu: Vrt između dvaju svijetova

17. prosinca na HRT – HTV 2 u 16:45

Christophe i Martine žive u kutku raja, zavučenom prioratu u srcu sela francuskog departmana Vendée. Oni smatraju da pravi raj mora vrvjeti divljim životinjama. U njihovu prioratu svi su dobrodošli - veliki životinjski primjerci kojima se silno ponose, ali i tisuće sićušnih životinja svih vrsta.


Zabranu imaju samo štetočine koje uništavaju biljke. Njih treba znati kontrolirati, pa čak i eliminirati. Kako ne bi ubijali tisuće nevinih životinja ili čak prijatelja biljaka, Christope i Martine nikad ne upotrebljavaju sintetske kemijske proizvode. Ali svaki raj, ma kako malen on bio, privlači i ono suprotno. Istočno pročelje priorata Jeanovo je područje. Jean nema ništa protiv divljih životinja, pod uvjetom da ne dolaze u njegov vrt!

Smatra da je njima na pameti samo jedno: napadati njegovo cvijeće i povrće. Naiđe li i na najmanju štetočinu, Jean se uzruja i baca na sintetske kemijske proizvode koji su jednostavni za uporabu i strašno učinkoviti. Jean dobro zna da otrovi koje širi ubijaju kako štetočine, tako i nedužne životinje, ali nije ga briga. Priroda mora biti u službi čovjeka, a ne obrnuto! Vrtovi priorata godinama žive u ritmu dvaju potpuno oprečnih viđenja prirode.

Na ljudskoj razini razlika nije frapantna, ali životinjskom svijetu to je često pitanje života i smrti. U nekoliko sekunda možete prijeći iz raja u pakao, ovisno o tom jeste li na organskoj ili kemijskoj strani kuće.

Dokumentarni film WAR AND PEACE IN OUR COUNTRYSIDE odabrala je Mira Vočinkić.