Mijenjamo svijet - Europska prljava berba: Patnja iza trgovine voćem i povrćem

16. prosinca na HRT – HTV 1 u 21:15

Europska unija milijunima eura subvencionira poljoprivredna gospodarstva koja krše socijalne standarde. To su rezultati istraživanja Bavarskog radija. Prema njima, proizvođači voća i povrća u Španjolskoj i Italiji dobivaju subvencije iako ne poštuju propise o plaćama i zaštiti na radu.


Autori ovog dokumentarnog filma, Vanessa Lünenschloß i Jan Zimmermann, bili su na licu mjesta.Prema podacima do kojih je istraživanjem došla gospodarska redakcija Bavarskog radija, samo jedan proizvođač povrća u španjolskoj pokrajini Almería tijekom protekle tri godine dobio je 3,4 milijuna eura subvencija, i to unatoč kršenju propisa o plaćama i radu. Pomagači u berbi žale se na niske plaće i primjenu otrovnih sredstava za prskanje bez korištenja zaštitne odjeće.

U Španjolskoj su pak zakonom propisana zaštitna odijela za cijelo tijelo i specijalna obuka. Regionalni sindikat zaprimio je brojne pritužbe. Španjolski proizvođači povrća opskrbljuju i njemačke supermarkete i diskonte.

Pretraživanje nacionalnih baza podataka pokazuje da i druge tvrtke iz Španjolske koje se ne pridržavaju radnih propisa primaju milijunske subvencije. Riječ je o dampingu plaća, kršenjima zakona o zaštiti na radu i prijevarama s doprinosima za socijalno osiguranje.

Deseci tisuća migranata i izbjeglica traže posao u poljoprivredi u Španjolskoj i Italiji. Zbog takvog velikog broja raste pritisak konkurencije pa mnogi poljoprivrednici i vlasnici gospodarstava iskorištavaju nevolju onih koji traže posao.

Primjerice, u Almeríji mnogi pomagači u berbi zarađuju samo 25 eura na dan, iako je kolektivnim ugovorom propisana minimalna nadnica od 47 eura. Situacija je slična i kod velikih talijanskih uzgajivača u Kalabriji i na otoku Siciliji. Sindikati i izbjegličke organizacije govore o "modernom ropstvu".

Dokumentarni film EUROPE'S DIRTY HARVEST odabrala je Mira Vočinkić.