Puma - Od poraza do trijumfa 7. GBR HV

14. prosinca na HRT – HTV 1 u 20:10

7. gardijska brigada Puma jedna je od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske izrasla iz Domovinskog rata.

U svom ratnom putu ima najviše oslobođenih gradova i prostor velik kao Međimurje, a prva je je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

Više od 500 ranjenih te 91 poginuli i jedan nestali branitelj svjedoče o tri godine rata na terenu do završetka u operaciji Južni potez i izlasku pred Banju Luku.1. dio

Varaždinski osmodnevni rat i zauzimanje vojarni bili su tek uvod u priču o varaždinskim ratnicima. Osnivanje 5. bojne Tigrova na Vinici i odlazak na dubrovačko ratište omogućili su kasniji osnutak 7. gardijske brigade Puma.
Brigada je osnovana 23. prosinca 1992. te od prvih terena oko Karlovca i Zadra, 1994. godine kreću na Dinaru.

Tu počinje put pobjedničke 7. gardijske brigade - od "Zime '94", preko "Skoka 1" i "Ljeta '95" do sjajne "Oluje", i prve postrojbe Hrvatske vojske koja je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma je Darko Dovranić, snimatelji Ivan Brezovec i Davorin Gecl, a ratni snimatelj Petar Malbaša. Montažer je Jadranko Kakša, a producent Marko Kaić. Autor glazbe je Slaven Petrić. Suradnici su Robert Puja i Jurica Šare.

Proizvodnja: HTV, 2020.

Dokumentarac pratite i preko multimedijske usluge HRTi.