EFA – prijenos dodjele Europskih filmskih nagrada 2020.

12. prosinca na HRT – HTV 3 u 20 sati

Hoće li jedan hrvatski glumac nadmašiti europske glumačke zvijezde hollywoodskog sjaja? Iako Goran Bogdan (Sonja i bik, serija Fargo) posljednjih godina nizom inozemnih angažmana te priznanja u domovini i svijetu i sam postaje filmskom zvijezdom međunarodnog predznaka, na ovogodišnjoj su mu 33. svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada (EFA) suparnici planetarno proslavljeni glumci.

Pritom je Bogdan postao prvi hrvatski glumac nominiran za Europsku filmsku nagradu u povijesti dodjele ovog priznanja. Nakon što je to u kategoriji europske glumice 2010. uspjelo Zrinki Cvitešić za glavnu žensku ulogu u filmu Na putu bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, Goran Bogdan ovaj je uspjeh sada ponovio u muškoj konkurenciji tumačeći glavnu ulogu u drami Otac srbijanskog redatelja Srdana Golubovića.

U produkciji filma sudjelovali su i partneri iz Hrvatske, a priča nadahnuta stvarnim događajima prati siromašnog radnika iz unutrašnjosti Srbije koji se odluči na pješačenje do Beograda kako bi kod nadležnih vlasti vratio skrbništvo nad djecom oduzetom zbog neodgovarajućih uvjeta života. Premijerno prikazan na ovogodišnjem 70. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u čijem je programu Panorama i nagrađen, film je Bogdanu donio i Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Na 33. svečanoj dodjeli godišnjih priznanja Europske filmske akademije konkuriraju mu zvijezda serijala Gospodar prstenova Viggo Mortensen za ulogu u Obiteljskoj priči koju je ovaj američko-danski glumac sam režirao, zatim Danac Mads Mikkelsen, poznat iz kinohita o Jamesu Bondu Casino Royal, za nastup u filmu Još jedna runda, Poljak Bartosz Bielenia za film ove godine nominiran za Oscara Corpus Christi, Talijan Elio Germano za film Skriven te njegov sunarodnjak Luca Marinelli za film Martin Eden.Dodjela se trebala održati u islandskoj prijestolnici Reykjavíku, ali su tamošnje vlasti otkazale svečanost zbog epidemioloških razloga. Stoga se Europska filmska akademija odlučila za dodjelu bez publike koja se, kao i prošle godine, održava u Berlinu u kojem je i sjedište Akademije.

Dodjela se odvija u berlinskom zdanju Futurium otvorenom 2019., i to kao vrhunac višednevnih prijenosa nazvanih EFA u osam. Naime, od utorka 8. prosinca do subote 12. prosinca svaku se večer u 20 sati, uz izravni prijenos na službenoj mrežnoj stranici nagrada, obavljuju laureati u pojedinim kategorijama. Nakon okruglog stola o izgradnji poslijepandemijskog svijeta i položaja filma u njemu u utorak, u srijedu se objavljuju nagrađeni u kategorijama najbolje fotografije, montaže, scenografije, kostimografije, šminke i frizure, glazbe, zvuka te vizualnih efekata; u četvrtak slijedi objava nagrađenoga europskog kratkog filma, zatim Europske sveučilišne filmske nagrade i Eurimagesove nagrade za koprodukciju koju je lani osvojila hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić; u petak se nagrađuju najbolja europska komedija i najbolji europski dugometražni animirani film, a u subotu nominirani u ostalim kategorijama.

U središnjoj kategoriji, onoj europskog filma, ove je godine nominirano šest naslova, odreda koprodukcije više europskih kinematografija. S ukupno četiri nominacije favoriti su danski film Još jedna runda redatelja Thomasa Vinterberga, poljski Corpus Christi Jana Komase i talijanski Martin Eden Pietra Marcella. Po dvije nominacije imaju njemački filmovi Berlin Alexanderplatz Burhana Qurbanija i Undina Christiana Petzolda, dok je češki film Obojena ptica Václava Marhoula zavrijedio samo nominaciju za najbolji europski film.Uz Vinterberga, Komasu i Marcella, za najbolju su režiju nominirani Agnieszka Holland za film Šarlatan, François Ozon za Ljeto '85. i Maria Sodahl za Nadu. Priznanju za europsku glumicu nadaju se Paula Beer (Undina), Natasha Berezhnaya (Dau. Natasha), Andrea Braein Hovig (Nada), Ane Dahl Torp (Čarter), Nina Hoss (Moja sestrica) i Marta Nieto (Majka). Veliko ime europskog i svjetskog filma Costa-Gavras nominiran je za najbolji scenarij svoga novog filma Ima li ovdje odraslih?, a u istoj su kategoriji predloženi i filmovi Berlin Alexanderplatz, Mračne priče, Martin Eden, Još jedna runda i Obiteljska priča.

Europska filmska akademija ove je godine uvela novo priznanje za inovativno filmsko pripovijedanje koje je pripalo redatelju Marku Cousinsu za 14-satni dokumentarac Women Make Film: a New Road Movie Through Cinema. Među šest nominiranih dugometražnih dokumentarnih filmova ističe se dansko-njemačka Bolnica ispod zemlje u režiji Ferasa Fayyada, dok bi FIPRESCI-jeva nagrada za europsko otkriće mogla pripasti bosansko-hercegovačkom filmu Pun mjesec Nermina Hamzagića.

Od ove se godine nagrada europske kinopublike pridružuje nagradi LUX Europskog parlamenta te će se večeras u Berlinu doznati koji su filmovi prvi put predloženi za novo priznanje čiji će dobitnik biti poznat u travnju 2021. Kroz svečanost će gledatelje voditi predsjednik Europske filmske akademije njemački redatelj Wim Wenders (Nebo nad Berlinom), predsjedatelj Upravnog vijeća Akademije britanski producent Mike Downey, njegova prethodnica poljska redateljica Agnieszka Holland (U tami) i njemačka producentica Marion Döring, a domaćin je večeri Steven Gätjen.

Inače, prva je dodjela Europskih filmskih nagrada održana 1988. u tadašnjem Zapadnom Berlinu. U početku nazvano Felixom, priznanje posljednja dva desetljeća nosi sadašnji naziv Europska filmska nagrada, a statueta je dizajnirana u liku žene s haljinom posutom zvijezdama. O nagradama odlučuje više od 3.800 članova Europske filmske akademije koja je pod nazivom Europsko kinematografsko društvo osnovana 1988., dok joj je prvi predsjednik bio velikan švedskog, europskog i svjetskog filma Ingmar Bergman (1918.-2007.). Hrvatskih je članica i članova Akademije trenutačno 38. Naposljetku, posebno priznanje za europski doprinos svjetskom filmu ove je godine dobila cijenjena islandska skladateljica i čelistica Hildur Guonadóttir, ove godine ovjenčana Oscarom za glazbu iz filma Joker, a prošle godine nagradom Emmy za seriju Černobil.

Urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić, redateljica prijenosa na HRT-u je Anamarija Corazza, komentatori u studiju su Višnja Vukašinović i Boško Picula, dok su za simultani prijevod u studiju HRT-a zaduženi Nataša ManceLovro Škopljanac.