A Porina dobiva... Boško Petrović

13. prosinca na HRT – HTV 1 u 20:10

A Porina dobiva, posebna serija Dokumentarnih sadržaja HTV-a i Unisona, završava filmom o dragom, kreativnom i uvijek nasmijanom, Bošku Petroviću.

Glazbeni svijet u Hrvatskoj i izvan granica prisjetit će se odlaska velikog jazz-glazbenika i skladatelja koji je od Zagreba napravio europsku prijestolnicu jazza. Deset godina od njegova odlaska oni koji su ga voljeli i cijenili reći će da je njegov utjecaj na popularizaciju jazza na ovim prostorima bio toliko velik da se snažno osjeća i danas.

Ekipa filma okupila je mnoge njegove prijatelje i glazbenike koji nas, prisjećajući se života i sviranja s Boškom, vraćaju u neka drukčija, za jazz, i bolja vremena.

Zaista, samo za Boška možemo reći da je bio pravi poticatelj popularizacije jazza, posebno u B. P. klubu, da je bio redoviti gost na najvećem jazz festivalu na svijetu u Montereyu i da je u Zagreb i Hrvatsku, od davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća pa do odlaska, dovodio svjetska imena jazza, poput velikana Johna Lewisa, Nielsa Pedersena, Martina Drewa, Alvina Queena, Arta Farmera, Joea Zawinula s cijelom postavom Weather Reporta i mnogih drugih svjetskih majstora.

Zato i kažemo - neponovljiv je Boško Petrović.

Stručni savjetnik je Neven Frangeš, scenarist i redatelj Toni Volarić, a urednica Lejdi Oreb.
 


Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a u videoteci spomenute platforme nalaze se dosad emitirani nastavci serijala.