Sedam svjetova jedan planet: Južna Amerika

15. prosinca na HRT – HTV 1 u 21:05

Prije više milijuna godina nepojmljive su sile raskomadale Zemlju stvorivši naših sedam kontinenata. Svaki s vlastitim zasebnim životinjskim svijetom, svaki s vlastitom zasebnom klimom i reljefom. Bujna Južna Amerika. Golema Azija. Nagurana Europa. Izdvojena Australija. Ekstremna Sjeverna Amerika. Smrznuta Antarktika. I užarena Afrika.


Dokumentarna serija Sedam svjetova jedan planet vodi nas na putovanje na kontinent po kontinent, otkriva pravi karakter svakog od njih i prikazuje kako su oblikovali sav život koji se na njima može zateći. Serija zadivljuje krajolicima i nudi drame kakve biste očekivali kod divljih životinja. Ali prikazuje i malo poznate priče, po kojoj je svaki kontinent poseban.Prepustite se iznenađenju neočekivanim. Zadivite se klasičnim predjelima. Neka vas spektakularna divljina ispuni strahopoštovanjem. To je pustolovina koja otvara oči, satkana oko svijeta koji ste mislili da poznajete.

3. epizoda Južna Amerika
Južna Amerika - kontinent najbogatiji životinjskim vrstama. Od suhih pustinja Atacame, gdje se pingvini probijaju kroz "minsko polje" morskih lavova i njihovih očnjaka, do bujnih oblačnih šuma Anda, gdje se andski medvjedi penju na 30 metara visoka stabla u potrazi za teško dostupnim plodovima, Južna Amerika puna je neobičnog i domišljatog. Na krajnjem jugu kontinenta grabežljivci krstare neravnim krajolikom Patagonije. Ispod okomitih kamenih šiljaka majka puma mora smoći sve svoje iskustvo i snagu da svlada otpornu lovinu. Guanako, rođak deve, trostruko je teži od nje i kadar je odbaciti pumu. Istočno od Anda prostire se najveća prašuma na svijetu - Amazonija.

Da dođu do izražaja u mnoštvu, mužjaci plavog manakina osmislili su složene i komične plesne točke. Plave otrovne žabe imaju jedinstven način zaštite svojeg podmlatka. Očevi svoje punoglavce prenose piškalonca do posebnih vodenih zakutaka diljem šume, ali moraju upamtiti gdje su kojeg sakrili.Dragocjeni glineni zidovi privlače šarena jata ara i leptira, željnih dragocjene soli. Na jugu Brazila slatkovodni izvori ključaju kristalno čistom vodom. Ribe piraputanga krstare tirkiznom vodom prateći majmune kapucine koji se hrane na stablima iznad njih. Voće koje ispada primatima lak su obrok za ribu sve dok divovske anakonde ne otjeraju majmune na sigurno.

Gladna riba tad pribjegava atletskom iskakanju iz vode i grabljenju voćnih plodova ravno s grana. Prašume Južne Amerike ugrožene su. Nekoliko malih četvorina kolumbijske šume posljednje su preostalo utočište jednog od najrjeđih majmuna na svijetu. Pinč tamarini prolijeću krošnjama loveći kukce, s neukrotivim busenom bijele kose navrh glave. Čiope slapašice lete opasno blizu spektakularnih slapova rijeke Iguazu, a zatim misteriozno nestaju.

Koprodukcija: BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions