Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

25 godina nakon završetka rata, Hrvatska će napokon dobiti zakon koji se isključivo odnosi na civilne žrtve. Nacrt novog zakona prošao je javnu raspravu, a ovoga tjedna trebao bi biti u vladinoj proceduri, te kako je najavljeno, u primjeni od iduće godine. Civilni stradalnici do sada nisu uspjeli dočekati cjelovito i potpuno regulirana prava, niti priznanje svog stradavanja. Što donosi i što to znači za civilne žrtve, čut ćemo u današnjoj emisiji Prva crta od 9:30.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.O lasinjskoj kulturi u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 govori nam arheologinja Jacklin Balen muzejska savjetnica, voditeljica prapovijesnog odjela arheološkog muzeja u Zagrebu, te dugogodišnja voditeljica istraživanja lokaliteta u Lasinji. S njom je razgovarala Maja Raguž.

U emisiji Poveznice od 13:10 u drugom nastavku serijala posvećenog životu i djelovanju dr. Andrije Štampara, govorimo o njegovim putovanjima tridesetih godina 20. stoljeća, kada kao ekspert Zdravstvene organizacije Lige naroda i Rockefellerove fondacije, obilazi svijet držeći predavanja, savjetujući vlade i organizacije, te proučavajući različite zdravstvene sustave. Gosti emisije su dr. Željko Dugac s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU i Marijan Bosnar, viši arhivist u HDA.Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme Ive Robića.

U terminu Malih formi od 18:05 premijerno možete čuti djelo Ivana Kušana Osveta. Pripovjedač je jalan na životna i poslovna postignuća svoga rođaka Franka koji živi u Stockholmu, oženjen zgodnom Šveđankom Ullom. No, pripovjedač ima ono što uspješni rođak i njegova družica nemaju ni u snu – on u Zagrebu ima svoju kavanu.U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo ekskluzivnu dokumentarno-glazbenu priču Glazbeni kôd Dana Browna u Zagrebu u kojoj autor Branimir Pofuk bilježi susret sa slavnim piscem koji je upravo u Zagrebu održao svjetsku premijeru slikovnice i suite za djecu Divlja simfonija.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Harisa Tankovića Potraga za psom.

Foto: Dario Njavro za HRT

U večernjem programu Uvijek Prvi - kultura od 20:15 u Kulturnom kolokviju ugostit ćemo Radu Šerbedžiju koji je na ovogodišnjem 67. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za glavnu ulogu u filmu Ribanje i ribarsko prigovaranje redatelja Milana Trenca. Od 21 sat analiziramo film Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida, obilježavamo 40. obljetnicu galerije Galženica, otkrivamo koji se europski gradovi skrivaju u Zagrebu i pozivamo vas u Muzej za umjetnost i obrt da pogledate instalaciju Pauline Jazvić Top Dog/Underdog.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 19 sati poslušajte emisiju Linija povjerenja koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)Britansko američki neurolog Oliver Sacks u svojoj čuvenoj knjizi Muzikofilija - priče o glazbi i mozgu istražuje odnos čovjeka i glazbe. U emisiji Poslije zvuka od 22:30 čut ćete drugi dio poglavlja Sportaši malih mišića-distonija kod glazbenika.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

1926. godina. Stigla je oštra, teška zima. Doktora Vicu bolest je prikovala uz krevet, ali ga uveseljavaju posjete Picaferaja i Joze. Iz sunčane Afrike nakon uspješne turneje vraća se Hajduk, ali stari prijatelji nisu više u istom klubu. Ferata i Musa s lučkim radnicima zarađuju kod špekulanta iz Rusije. Ferata je zbog svojih lijevičarskih ideja i govora već na policijskom spisku, dok s druge strane Tonči ima dobar posao u državnoj službi. Grad je zahvatilo ludilo "bubi" frizura i modernih plesova. Dio je to sadržaja 6. epizode antologijske serije Velo misto, koja je na rasporedu u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.