Nedjeljni Art a la Carte posvećen Božidaru Violiću

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 13. prosinca u 22:05 na svom Trećem programu HTV-a (HRT-HTV3) posvećuje emisiju Art a la Carte jednom od najznačajnijih hrvatskih redatelja Božidaru Violiću.

Velikom umjetniku dramskog i opernog stvaralaštva, vrsnom pedagogu koji je odgojio generacije mladih umjetnika na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

O njemu u emisiji razgovaramo s redateljem Želimirom Mesarićem. Govorit ćemo o njegovom pedagoškom, redateljskom i spisateljskom radu. Režirao je u HNK u Zagrebu, Zagrebačkom dramskom kazalištu, potom DK Gavella, teatru ITD, Zagrebačkom kazalištu mladih, na Dubrovačkim ljetnim igrama i kazalištu Marina Držića i na Splitskom ljetu.

Njegove su predstave trajno adredile povijest hrvatskog glumišta, a mnoge se pamte i danas. Spomenimo samo neke: Patnje gospodina Mockinpotta, Gloria, Dantonova smrt, Život je san, Sokol ga nije volio, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Mirisi, zlato i tamjan, Richard III, Volpone, Ljubica, Anđeli Babilona, Smrt Stjepana Radića.

Bio je umjetnik s mnogo interesa i talenata, osim dramskog repertoara režirao je i opere, autor je scenarija za dugometražne filmove Breza te Mirisi, zlato i tamjan A. Babaje, kao i za kratke dokumentarne: Nesporazum, Lakat kao takav  i znameniti igrani film bez sjena Carevo novo ruho. Objavio je niz teatroloških ogleda te knjige Lica i sjene i Isprika: ogledi i pamćenja. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1994.

Urednica i voditeljica je Lada Džidić Barić, redatelj Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.

Nakon razgovora i snimka Gospona lovca

A nakon razgovora emitramo i njegovu režiju predstave Teatra u gostima Gospon lovac Georgesa Feydeaua - u izvrsnom prijevodu Vladimira Gerića i u televizijskoj adaptaciji Božidara Violića. Radnja je iz Pariza u razdoblju belle epoquea, premještena u Agram dvadesetih godina prošloga stoljeća. Temperamentna i dinamična režija Božidara Violića izgradila je urnebesni vodvilj oko bračnog trokuta: nespretnog ljubavnika Fellera, milostive Melite i trapavog muža, ulovljenog lovca Pusskarskog.

Uloge: Vanja Drach, Relja Bašić, Ivo Serdar, Ljubica Jović, Pero Juričić, Stjepan Bahert, Marija Danira, Nevenka Šajn
Scenograf: Adela Radić
Kostimograf: Zlatko Bourek

 Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.