Velečasni Brown: Pčela matica

16. prosinca na HRT – HTV 1 u 15:55 (12)

Velečasni Brown vraća se da bi riješio nove misterije u uspavanom selu Kemblefordu u Cotswoldsu. Ova simpatična BBC-jeva serija temelji se na liku koji je osmislio G. K. Chesterton.

Ruralna Engleska pedesetih godina prošlog stoljeća - krajolik s tu i tamo pokojim selcem, župnim crkvicama i velikim ladanjskim kućama. U mirnome selu Kemblefordu lokalni svećenik otac Brown iskorištava svoj rijedak talent za rješavanje zločina. Kao i obično, pridružuje mu se niz zanimljivih likova, uključujući i ozbiljnu župnu tajnicu gospođu McCarthy i buntovnu družbenicu Bunty.



U osmoj sezoni velečasni Brown istražuje ubojstvo ekscentričnog pčelara, otkriva skrivene motive u pozadini kobne izložbe umjetnina i nastupi kada se nad obiteljskim okupljanjem gospođe McCarthy nadvije prijetnja povezana s predviđanjima gatare.

U Kemblefordu se održava konvencija luda, ali veselje zamre kada se lokalna liječnica sruši mrtva pred šokiranom publikom. Bunty se nađe na sudu za ubojstvo mladog aristokrata te se velečasni Brown utrkuje s vremenom da dokaže njezinu nedužnost i spasi je od krvnikove omče.

U 2. epizodi Pčela matica, nakon bizarne nesreće ekscentrična pčelarka Beattie May donese odluku da njezin posvojeni sin Shambu mora biti primjereno zbrinut u slučaju da se njoj dogodi nešto neočekivano. Beattie pozove svojeg odvjetnika Ronnieja Gruniona da nadopuni njezinu oporuku zagonetkom koja će Shambua dovesti do vrijednog dragulja.

No prije nego što Ronnie stigne izmijeniti oporuku, Beattie je pronađena mrtva, ubijena u svojem krevetu. Na čitanju oporuke, u nazočnosti oca Browna, inspektor Mallory uhiti Shambua zbog Beattiena ubojstva. Velečasni Brown mora otkriti je li Shambu zaista kriv za ubojstvo svoje majke ili je počinitelj netko drugi.

U BBC-jevoj seriji glavne uloge imaju Mark Williams, Sorcha Cusack, Emer Kenny i Jack Deam.