Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Počinje obnova najveće hrvatske sakralne građevine - zagrebačke katedrale koja je teško oštećena u potresu 22. ožujka ove godine. Koliko dugo će trajati i kada će vjernici moći ponovno ući u zagrebačku prvostolnicu? Kako će izgledati Božić u katedrali i oko nje? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju kanonik Prvostolnog Kaptola zagrebačkog preč. Zlatko Koren i mr. sc. Ivan Palijan, revizor projekta Skele u zagrebačkoj katedrali. 

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.


Ilustracija: Pixabay

Od 11 sati prenosimo konferenciju za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Konferenciju možete pratiti i na HTV4 uz hrvatski znakovni jezik kao i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.

Sve o koronavirusu čitajte 👉 OVDJE.

U današnjoj emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 saznajemo kako djeci približavamo znanost i pojmove poput energije i zaštite okoliša.

Nakon gotovo tri godine intenzivnog provođenja, projekt Škole za grafiku, dizajn i medijsku kulturu uspješno se privodi kraju. Nikad nije kasno" naziv je projekta koji dokazuje da za cjeloživotno učenje, usavršavanje i dobivanje nove prilike u životu uistinu nikad nije kasno. Više poslušajte u emisiji Izvan okvira od 13:10.Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gost je emisije S Markova trga. Rekapitulacija burne saborske godine, zakoni i mjere u borbi protiv koronakrize, rad Nacionalnog stožera Civilne zaštite, oporbene ocjene, prijedlozi i mogućnost suradnje, dio je tema emisije u kojoj ćemo govoriti i o borbi protiv korupcije, Zakonu o obnovi Zagreba i okolice od razornog potresa i o pripremama za lokalne izbore. Emisiju od 15:30 koja je na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.Po vašem izboru od 16:05 odabrali smo album Morski pas grupe Daleka obala.

U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušat ćete dva koncerta za fagot i orkestar nastala 1950-ih godina iz pera tada vodećih hrvatskih skladatelja Brune Bjelinskog i Stjepana Šuleka, vjerojatno nadahnuta majstorskim sviranjem našeg uglednog fagotista Rudolfa Klepača.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Željke Horvat Vukelja Dva fagota.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Puli. U večerašnjoj emiisji uz ostalo donosimo: olujno jugo na sjevernome Jadranu presudilo je platformi Ivana D koju su vjetar i valovi slomili i spremili na morsko dno.U međuvremenu Greenpeace ističe kako ovaj incident ozbiljno ugrožava kredibilitet kompanije i poziva na hitno ispitivanje rizika ispuštanja plina na svim platformama. Do kraja godine Republika Hrvatska bi  po najavama iz Vlade mogla proglasiti Isključivi gospodarski pojas na moru. Što o svemu misle ribari? U Savudriji čak 14 žena aktivno se, rame uz rame s muškim kolegama, bavi ribarstvom. Rade to s osmijehom, a mnoge od njih ne misle odustati ni u budućnosti.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U emisiji Strip na Trećem od 22:03 osvrćemo se na stripovsku 2020. godinu, koja je također obilježena pandemijom koronavirusa.O novim strip-izdanjima i stanju u strip-izdavaštvu u godini na izmaku razgovaramo sa strip-kritičarom Tomislavom Čegirom te s Markom Šunjićem, vlasnikom nakladničke kuće Fibra, vodeće hrvatske izdavačke kuće specijalizirane za objavljivanje stripova.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Nedjelja je dan stvoren za igru balota. Jozo i njegov "netjak" za okladu dobivaju partiju za partijom, premda ih u početku svi ismijavaju. No bolest i smrt iz društva uvijek nekog odnose. Dobri stari Picaferaj, "njegova svitlost", zauvijek je sklopio oči. Njegovu će smrt, u vinu i ojkanju, oplakati Jozo, Netjak, Baćo i Pučanstvo. Jedna druga smrt izazvat će mnogo manje žalosti, ali zato više represije i hapšenja. Dio je to sadržaja 9. epizode kultne serije Velo misto, koja je na rasproedu u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.