Ekvator iz zraka: Jugoistočna Azija

15. prosinca na HRT – HTV 2 u 20:05

Na ekvatoru nalazimo nevjerojatan raspon ekosustava i čudesnu raznolikost vrsta. Snimatelj svjetskoga glasa Gordon Buchannan snimio je mnoge njegove najdojmljivije dijelove. No on zna da se tu skriva još jedna priča
.  

U ovoj regiji živi četrdeset posto svjetske populacije. Bogata je resursima i odlično mjesto za masovan uzgoj usjeva za izravnu prodaju. Zbog toga su ta bogata staništa u opasnosti od deforestacije, poplava i krivolova. Na ekvatoru oštro se ističu sve suvremene dileme. A koja je najbolja perspektiva za praćenje tih promjena? Odozgo. S pomoću helikoptera, lakih letjelica, dro nova i satelitskog praćenja istraživači mogu otkriti ilegalne rudnike zlata, pratiti slonove koji pustoše usjeve i brojiti nepristupačne populacije, od orangutana do mladunčadi mlata. Čak i noću.

Gordon odlazi na veličanstveno putovanje oko središta svijeta, preko tropskih otoka, snježnih vulkana, megagradova i prostranih savana. Inovativni je to sistematski pregled zdravlja našega planeta iz zraka - u presudnom trenutku za prirodni svijet. Jedinstven planetarni sistematski pregled, koji istražuje neke od najbogatijih staništa na svijetu, i to s posebnoga gledišta.

U 4. epizodi ekvatorijalno putovanje Gordona Buchanana završava u jugoistočnoj Aziji gdje uzlet gospodarstva stavlja sve veći pritisak na prirodu. Leteći iznad Jakarte, glavnoga grada Indonezije, Gordon otkriva da taj megagrad tone. U Sumatri dronovi pomažu u opasnom sukobu između slonova i ratara. U Borneu, koji je ostao bez više od trećine bujnih šuma, Gordon traži orangutane po noći i otkriva da zračna podrška daje nadu za ugrožene sijamske krokodile.

Proizvodnja: Dragonfly za BBC u suradnji s BBC Studios i SBS-TV Australia Science