Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Krletka za glinenog goluba posljednja je knjiga zagrebačkog književnika Roberta Međurečana čije je predstavljanje po Hrvatskoj usporila korona. Riječ je o krimi romanu kojim opisuje ljude i njihove sudbine nakon rata, junake i antijunake. Kako se odlučio na taj način izražavanja i što će biti u knjizi koja govori o zadnjoj generaciji ljudi koji su otišli iz Hrvatske, poslušajte u emisiji Prva crta od 9:30.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Poveznice od 13:10 u trećem i posljednjem nastavku serijala posvećenog životu i djelovanju dr. Andrije Štampara, govorimo o njegovom radu u godinama neposredno prije i poslije Drugog svjetskog rata, sudjelovanju u osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije, ali i o privatnom dijelu njegove osobnosti i o tome što je tog čovjeka goleme energije pokretalo i motiviralo u životu i radu.Gosti emisije su dr. Željko Dugac s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU i Marijan Bosnar, viši arhivist u HDA.

Kako se mladi glazbenici snalaze s maskama na probama i nastavom na daljinu u Čičku od 13:45 će nam ispričati učenici Glazbene škole Bonar iz Zagreba.


Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme Vjekoslava Jutta.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Jasne Mesarić Priča o kavi: užitak. Francuski književnik Honoré de Balzac je pisao dan i noć, priseban, po vlastitome priznanju, jedino zahvaljujući kavi. Veliki ljubitelj kave napisao je i tekst Užici i boli kave. Uz ulomke tekstova o kavi umjetnika i filozofa te dokumentarnim pohvalama kavi, ova radiofonska mala forma poziva na uživanje kave, ali i promišljanje o njoj.Foto: Dario Njavro za HRT

Uz 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena koja se slavi cijele ove godine, a posebno 17. prosinca, u ciklusu Oda-birano od 18:15 ponovno donosimo dokumentarac Struktura i čuda, prvu od šest epizoda serijala Beethovenovi kvarteti prema Kristianu Lethu. Nagrađivani danski glazbenik i radijski voditelj serijal je za Danski radio priredio 2018. godine, a u prvoj epizodi istražuje Beethovenove prve kvartete. Uz vlastite komentare, o majstorovu opusu 18 razgovara i s nizom uglednih glazbenika i muzikologa.U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Anđelke Martić O papigi koja nije htjela govoriti.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 19 sati poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Britansko američki neurolog Oliver Sacks u svojoj čuvenoj knjizi Muzikofilija-priče o glazbi i mozgu istražuje odnos čovjeka i glazbe. U emisiji Poslije zvuka od 22:30 čut ćete prvi dio poglavlja Tonalitet jasno zelene boje - sinestezija i glazba.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

1936. - 1937. godina. Brijačnica je zatvorena. Bakalar je preminuo u zatvoru i Meštar i Papundek tuguju. U međuvremenu u Split stiže engleski kralj Edvard VIII. u pratnji gospođe Simpson. Cijeli je grad na dočeku. Jozo i "mali netjak", saznavši da je njegovo veličanstvo oduševljeno balotama, snuju plan kako bi "netjak" postao njegov trener. Veliki će planovi propasti nakon abdikacije Edvarda VIII. Dio je to sadržaja 10. epizode antologijske serije Velo misto, koja je na rasporedu u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.