Europska ekspedicija

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 22. prosinca na Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20:05 počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Europska ekspedicija.

Od hladnog sjevernog vrha Norveške do vrućega juga Španjolske, od divljih morskih obala europskoga zapada do kontinentalnih krajnosti Urala na istoku preko nježnoga srca kontinenta - krajolici Europe jednako su nevjerojatni koliko i različiti. Puni su tajni i iznenađenja.Geolog Colin Devey kreće na put preko Staroga Kontinenta. Putuje u najčudesnije krajolike i najveće tajne europske prirode. Napreže se do krajnjih granica: planinari, pliva, penje se ili skače, a sve kako bi dobio što bolji uvid i imao što bolji vidik.

Prvi dio putovanja vodi nas na krajnje granice, gdje čekaju geografska i prirodna čuda. Počinjemo na najstarijim liticama paleokontinenta Baltika na krajnjem sjeveru Rusije na vrhu drevne planine sada pokrivene vodom.

Od Urala na istoku do zaboravljene pustinje Tabernas na zapadu, zadivit će vas vulkanski krajolici s biljkama svih klimatskih zona, dupinima i kitovima. Vidjet ćemo i kako se Island pojavio iz mora i postao najnoviji dio Europe.