Svijet klasike: Svi za HGZ - virtualno

24. prosinca na HRT – HTV 3 u 23:10

Poznato je da su i povijesna zgrada i građanska udruga Hrvatskog glazbenog zavoda pretrpjele neizmjerne štete u pandemiji i u potresu, kao i da su uz dragocjenu pomoć prijatelja, umjetnika i javnosti izvukle "živu glavu" iz sveopćeg potopa.


Skela na adresi Gundulićeve ulice br. 6 bila je prva u središtu metropole, dvorana je sanirana i sezona je već 1. rujna mogla početi. No, malo se zna da su njezini spasioci bili ne samo Zagrepčani i zagrebački glazbenici, već i mnogi predstavnici globalne glazbeničke obitelji koji su, gdjegod bili, svoje snimke posebno izradili za pomoć HGZ-u i podijelili ih na profilu društvenih mreža bečkog koncertnog ciklusa Con Brio.

Voditelji te inicijative su dvoje Hrvata i jedna Finkinja: pijanist Petar Klasan, flautistica Marija Viktorija Barać i violončelistica Liina Leijala, ujedno i izvršna direktorica fondacije "Barenboim & Said" u Palestini. Pozvali smo ih jedne jesenje večeri u Hrvatski glazbeni zavod, kada tamo nije bilo planiranog koncerta.

Ondje ih je dočekala predsjednica HGZ-a, dr. sc. Romana Matanovac Vučković, te ih pozvala da muziciraju svoja omiljena djela u praznoj dvorani pred našim kamerama i podijele s nama misli oko tog hvalevrijednog projekta.

Urednica i voditeljica je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.