Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Od 11 sati prenosimo konferenciju za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.


Ilustracija: Pixabay

Sve o koronavirusu čitajte 👉 OVDJE.

Što još nismo znali o tom stroju zvanom - virus? Kako preuzimaju stanice domaćina u svoju korist? Postoji li ijedno mjesto na Zemlji bez njih? Pitamo se u emisiji Divni novi svijet od 12:30.

U emisiji Oko znanosti od 13:10 gostuju dvije naše astrofizičarke svjetskoga glasa koje će nas upoznati s crnim rupama, udaljenim zvijezdama, ali i progovoriti o doprinosu žena u astrofizici. 


U emisiji Po vašem izboru od 16:05 čut ćete orkestar jednog od najvećih bubnjara iz "zlatne big band ere" Buddya Richa pod utjecajem swinga iz pedesetih godina.

U emisiji Melodije s patinom od 17:30 urednik Marin Margitić, iz bogatog i dragocjenog fonoarhiva Hrvatskoga radija, nudi obilje skladbi koje zaslužuju atribut evergreena ili vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije. 


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Malih formi od 18:05 čut ćete djelo Jasne Mesarić Priča o kavi: užitak i bol. Ova kratka radiofonska forma tematizira naše svakodnevne rituale pijenja kave i njihove razlike s obzirom na mjesta na kojima to radimo. Od Pariza preko Baščaršije do Senegala najveća vrijednost kave je u fikcijskome potencijalu koji ima: za svakoga je ona važna i dobra iz nekoga drugog razloga. A postoje i oni koji su od kave – morali odustati, iz raznih razloga.U terminu Priče za velike i male od 19:50 možete čuti priču Nade Mihaljević Bajka o bijeloj zmiji.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Ovo malo duše od 18:35 Zajednicu osječkih studenata DUHOS predstavit će, voditeljica zajednice i njezina predsjednica prof.dr.sc Marcela Šperanda i studentski kapelan, vlč. Mario Žigman.DUHOS je otvorena, duhovna oaza studenata, ali i svih ljudi dobre volje različitih društvenih statusa i zanimanja, vjerskih opredjeljenja, ili bilo kakvih drugih različitosti.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati u Izlogu sadašnjice donosimo jedinstveni euroradijski projekt posvećen obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava (10. prosinca) koji promiče poruku jedinstva u glazbi premijernim radijskim emitiranjem skladbe "Voices" (Glasovi) britanskog suvremenog skladatelja Maxa Richtera koji je uglazbio povijesni tekst Deklaracije o ljudskim pravima.Izvedbu djela ostvarili su sopranistica Grace Davidson, violinistica Viktoria Mullova, britanska glumica Sheila Atim kao naratorica, zbor Tenebrae, i ansambl Maxa Richtera uz samoga skladatelja na klavijaturama i elektronici, te dirigenta Roberta Zieglera.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

1937. - 1939. godina. Meštrova brijačnica pretvorena je u "crvenu političku tribinu". Poput dva navijena gramofona Papundek i Očalinko veličaju dostignuća boljševičke Rusije. Papundek je oduševljen letačkim uspjehom ruskih pilota, a Očalinko stalno citira Krležu. Meštar ne zna kako s tim izaći na kraj. U međuvremenu u Splitu gostuje talijanski klub Roma. Fašistički pozdrav talijanskih igrača izaziva buru protesta u gledalištu. No Hajduk je u krizi, a trener Duje u nemilosti uprave. Dio je to sadržaja 11. epizode antologijske serije Velo misto, koja je na rasporedu u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.