Sedam svjetova jedan planet: Australija

22. prosinca na HRT – HTV 1 u 21:05

Prije više milijuna godina nepojmljive su sile raskomadale Zemlju stvorivši naših sedam kontinenata. Svaki s vlastitim zasebnim životinjskim svijetom, svaki s vlastitom zasebnom klimom i reljefom. Bujna Južna Amerika. Golema Azija. Nagurana Europa. Izdvojena Australija. Ekstremna Sjeverna Amerika. Smrznuta Antarktika. I užarena Afrika.


Dokumentarna serija Sedam svjetova jedan planet vodi nas na putovanje na kontinent po kontinent, otkriva pravi karakter svakog od njih i prikazuje kako su oblikovali sav život koji se na njima može zateći. Serija zadivljuje krajolicima i nudi drame kakve biste očekivali kod divljih životinja. Ali prikazuje i malo poznate priče, po kojoj je svaki kontinent poseban.

Prepustite se iznenađenju neočekivanim. Zadivite se klasičnim predjelima. Neka vas spektakularna divljina ispuni strahopoštovanjem. To je pustolovina koja otvara oči, satkana oko svijeta koji ste mislili da poznajete.

4. epizoda: Australija

Australija, zemlja koja se odmetnula u doba dinosaura. Izolirane milijunima godina, neobične i čudesne životinje koje su se zatekle na njoj nisu nalik ni na što drugo na svijetu. Daintree, jedna od najstarijih tropskih šuma, dom je najopasnije ptice na svijetu, kazuara. To je moćna dvometrašica koja podsjeća na dinosaura, ali njezin uspjeh ovisi o tome koliko dobro kao roditelj može zaštititi svoje prugaste ptiće.Žilavi kratkonogi tobolčar vombat luta australskim brdskim krajem nastojeći preživjeti ledene snježne oluje. U toplim šumama eukaliptusa obitava novootkriveni grabežljivac s bizarnim ritualom udvaranja, a na prostranim, otvorenim travnjacima australski skroviti i progonjeni divlji pas dingo lovi klokane kako bi nahranio svoju štenad. Život u Australiji je težak i postaje sve teži. Nakon odvajanja kontinent se ubrzano kreće prema sjeveru, postaje sve topliji i suši, a šume i travnjaci pretvaraju se u prašinu. Više od 70% Australije sada je sušna zemlja.

U suncem opaljenom crvenom središtu pustinjom vladaju gmazovi. Divovski varani pregledavaju prašnjavi kraj tražeći manje guštere za jelo, a čudnovati molosi napajaju se pijući samo preko kože. Na pojilištima golema jata divljih papiga donose šarenilo svijetlih boja. Ovaj otočni kontinent sad je toliko daleko na sjeveru da je okružen toplim bistrim tropskim vodama, koje pogoduju koraljnim grebenima. U njima živi kaleidoskopsko šarenilo sitnih riba i najviše vrsta morskih pasa na svijetu. Jednom u svakih deset ili više godina tisuće morskih pasa okupe se i stvaraju čudesan prizor.

Ali australske životinje suočene su s posljedicama ljudske prisutnosti. Ovdje je nestalo više vrsta sisavaca nego igdje drugdje na svijetu. Od nekih je ostao trag samo na prostranoj lokaciji s tisućama čudesnih starih rezbarija. A na tajanstvenom otoku dalje od obale jedno je od posljednjih uporišta zagonetnog i rijetkog tasmanskog vraga, borbenog grabežljivog tobolčara.

Koprodukcija: BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions