Puma - Vrijeme pobjeda

21. prosinca na HRT – HTV 1 u 20:10

7. gardijska brigada Puma jedna je od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske izrasla iz Domovinskog rata.

U svom ratnom putu ima najviše oslobođenih gradova i prostor velik kao Međimurje, a prva je je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

Više od 500 ranjenih te 91 poginuli i jedan nestali branitelj svjedoče o tri godine rata na terenu do završetka u operaciji Južni potez i izlasku pred Banju Luku.2. dio
Priču o Pumama vraćamo u vrijeme početka slave. "Zima '94" je bila početak slavnog pohoda, u teškim uvjetima i nestvarnim prigodama brigada ostvaruje najbolje rezultate. Iz dana u dan bojišna se crta pomicala jer je svaki dan trebalo uzeti bolju poziciju za sutra. Operacija "Skok 1" bila je kruna toga uspjeha iz koje nastaje operacija "Ljeto '95".

"Ljeto 95" bila je operacija koja je definitivno zadala smrtni udarac željama Krajine da se prisajedini s maticom Srbijom. Ratne operacije za ulazak u Knin bile su nevelikog intenziteta ali pobjeda je bila veličanstvena. No, Pume nisu imali vremena za odmor i slavlje. Trebalo je izaći na državne granice i zaštititi ih od mogućeg protuudara.

"Maestral" je nova maestralna pobjeda hrvatskih snaga, a ključnu ulogu opet igra 7. gardijska brigada Puma.

Posljednja operacija hrvatskih vojnih snaga "Južni potez" pokazala je svu snagu Hrvatske vojske. Ta operacija dovela je do potpisivanja Daytonskog sporazuma i okončanja rata na prostorima Bosne i Hercegovine.
Tu počinje put pobjedničke 7. gardijske brigade - od "Zime '94", preko "Skoka 1" i "Ljeta '95" do sjajne "Oluje", i prve postrojbe Hrvatske vojske koja je ušla u Knin i podigla hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.
Scenarist i redatelj dokumentarnog filma je Darko Dovranić, snimatelji Ivan Brezovec i Davorin Gecl, a ratni snimatelj Petar Malbaša. Montažer je Jadranko Kakša, a producent Marko Kaić. Autor glazbe je Slaven Petrić. Suradnici su Robert Puja i Jurica Šare.

Proizvodnja: HTV, 2020.
Dokumentarac pratite i preko multimedijske usluge HRTi.