Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Sanja Fališevac
gluhoslijepa je kiparica čiji je atelje u samom centru Zagreba uvijek otvoren za zainteresirane posjetitelje. No da bi došli pogledati radove moraju se prvo dogovoriti s njezinom asistenticom Martinom Domanovac, jer sav dojam o svijetu oko sebe Sanja prima preko posrednika, odnosno posrednice, koja joj sve prenosi pisanjem po dlanu. Most preko komunikacijske provalije za Sanju Fališevac je posebno računalo uz kojeg može biti puno samostalnija, a kojega država ne omogućava ako nisi student ili učenik. Zbog toga je Sanja pokrenula crowdfunding kampanju pod nazivom Prozor u svijet. O tome govorimo u emisiji Šesto čulo od 9:30.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 nastavlja se ciklus Nikola Tesla i izumi snimljen u Tehničkom muzeju u Zagrebu.U emisiji Put pod noge od 12:30 posjetit ćemo Trsatsku gradinu, zapravo izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom.

Bio je među najvažnijim članovima kineske komunističke partije, a  protjeran je na selo gdje je tri i pol godine popravljao traktore, a njegova supruga čistila svjećice. Samo nekoliko godina nakon tog izgnanstva on će postati prvi čovjek Narodne republike Kine pod čijim će vodstvom ta zemlja krenuti na put vrtoglavog razvoja. Tko je on? Kako mu je to uspjelo? Poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.Blues pjesme blagdanske tematika raznih izvođača, današnji su autorski odabir Tomislava Golubana za emisiju Po vašem izboru od 16:05.

U emisiji Religijski forum od 18:05 ekumensku dimenziju u djelu Josipa Turčinovića predstavlja dr. Jelica Marković. Iako je Europski susret u Torinu odgođen, monaška ekumenska Zajednica braće iz Taizéa od 27. prosinca do 1. siječnja organizira tradicionalan doček Nove godine: iz sela Taizé - na drugačiji način. Brat Ulrich, zadužen za Hrvate, u Zajednici braće javlja se iz Burgundije, iz Taizéa.U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Nade Iveljić Slonić vatrogasac.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete pratiti od 20:15.

U večerašnjoj emisiji poslušajte:
Bosna i Hercegovina 25. godina poslije Daytona. Kakvo je predizborno raspoloženje u Mostaru? Hoće li lokalni izbori imati dalekosežne posljedice za budućnost toga grada, ali i za Bosnu i Hercegovinu? Pratili smo virtualnu konferenciju Republika Hrvatska i projekti hrvatskih manjinskih zajednica pod geslom Spone koje nas povezuju. Završio zimski semestar 21. HIT-a, e-tečaja hrvatskoga jezika kao drugoga i stranoga jezika u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišnog računskog centra SRCE. Agencija za mobilnost i programe EU održala konferenciju Zajedno smo jači. Kakav je učinak programa na pojedince i društvo u cjelini? Hrvatica s njujorškom adresom Thana Alexa Pavelić, pjevačica, skladateljica, aranžerka i producentica jazza nominirana je za prestižnu nagradu Grammy za svoj drugi album Ona. Hrvat iz Kolumbije Toni Katalenić prisjeća se Otta Barića, svog suigrača u juniorskoj momčadi nogometnog kluba Dinama generacije 1951-1952. Udruga Matija Gubec u Tavankutu i u teškim vremenima njeguje blagdanske običaje. Hrvatski kalendar za 2021., godišnjak Hrvata u Mađarskoj u znaku 30. obljetnice Hrvatskoga glasnika. Zagorski mlinci iz mjesta Brestovec Orehovički putuju do Hrvata u Australiji.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji U drugom filmu od 10 sati doznajemo koji filmovi u vama bude dobar osjećaj? Što volite gledati preko praznika?Donosimo popis nezaboravnih komedija i glazbe koja prati te filmove.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete pratiti izravni prijenos koncerta iz ciklusa Kanconijer pod naslovom "Beethoven našeg vremena - uz 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena" iz koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Nastupit će sopranistica Josipa Bilić i pijanist Lovre Marušić. Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije ravna Pavle Zajcev.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Hrvatska radiotelevizija s matičnim Simfonijskim orkestrom pridružuje se globalnom slavlju 250. obljetnice rođenja genija klasične glazbe - Ludwiga van Beethovena. Prijenos koncerta počinje u 20:30.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.