Treća povijest: Poljska 1981.

22. prosinca na HRT – HTV 4 u 20:05

Od ljeta 1979. zbog povećanja cijena mesa Narodnu Republiku Poljsku zapljusnuo je val štrajkova. Generalni sekretar PURP-a Edward Gierek hitno se vratio s ljetovanja, ali mira nije bilo. Štrajk su doskora započeli i radnici željezare "Katowice", najvjerniji tadašnjim poljskim vlastima.


Bio je to uvod u stvaranje Nezavisnih slobodnih sindikata "Solidarnost", vjerojatno najpoznatijeg sindikalnog pokreta u povijesti, na čelu s Lechom Walesom.

O Poljskoj 1981., generalu Jaruzelskom koji je 13. prosinca 1981. proglasio ratno stanje, o Lechu Walesi, sklerozi komunističkog poretka, govorimo u Trećoj povijest. Prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina razgovara u studiju s povjesničarkom, rođenom Poljakinjom, doc. sc. Magdalenom Najbar Agičić.

U emisiji sudjeluju prof. dr. sc. Dalibor Blažina, profesor poljske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je 1981. boravio u Varšavi, novinar i publicist Tihomir Ponoš te poljski povjesničar sa Sveučilišta u Wroclawu Mateusz Sokulski.

Voditelj emisije iz 2014. godine je prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina. Novinari su Vedran Kursar i Srđan Grbić, urednici Lada Džidić i Dario Špelić, a redatelj Vladimir Kleščić.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.