Berge Istra - drugi dio

27. prosinca na HRT - HTV 1 u 20:10

Ni punih 45 godina nakon potonuća "Berge Istra" istina o nestanku prvog Uljanikovog megabroda nije do danas službeno objelodanjena. Ne čudi stoga da su se u međuvremenu rodile mnoge teorije urote, od kojih je jedna od najžilavijih, ali i manje vjerojatnih, da je brod namjerno potopljen zbog velikog osiguranja, iako je za njega isplaćena najveća odšteta u povijesti.

Nagađalo se i o raketiranju, pucanju broda po sredini na velikom valu, a spekuliralo se čak i da su brod oteli izvanzemaljci.

➡️ Objavljen spot za pjesmu Sein, glazbenu podlogu filma Berge Istra

Dvodijelni dokumentarni film "Berge Istra" prvi put detaljno istražuje i cjelovito osvjetljava tajnu nestanka jugoslavenskog Titanica i objektivne razloge tragičnog nestanka ponosa ondašnje pulske, hrvatske i jugoslavenske brodogradnje, koji je nakon tri i pol godine plovidbe u službeno nerazjašnjenim okolnostima potonuo krajem 1975. između Filipina i Japana, na području koje se zove Vražje more.

S brodom je potonulo i dvoje mladih Puljana, bračni par Karmen i Egidio Ševrlica. I kad se već mislilo da će istina zajedno s 32-članom multinacionalnom posadom Berge Istre otići ravno na najdublje morsko dno na svijetu, dogodio se iznenadni, veliki preobrat - pronađena su dvojica preživjelih španjolskih mornara!

Tada, početkom 1976. godine, bila je to top-vijest u svim vodećim svjetskim medijima. Strahote koje su tjednima u bespuću Tihog oceana proživljavali ti mornari, danas vitalni starci, svjedoče u dokumentarnom filmu "Berge Istra", otkrivajući jednu od najvećih tajni u pomorskoj povijesti.

Scenaristi su redatelj i urednik Dražen Majić i Zoran Angeleski.

Snimatelj je Goran Legović, montažu potpisuju Anita Jovanov i Staša Čelan, a producenti su Dražen Majić i Marija Kosor.
U nedjelju osim na HTV 1, prvi dio dokumentarnog filma pratite i preko multimedijske usluge HRTi.