In memoriam Pero Kvrgić

U povodu smrti doajena hrvatskog glumišta Pere Kvrgića, večeras na Drugom programu u 20:05 prikazujemo dokumentarni film U potrazi za glumcem negromantom - Pero Kvrgić, a na HTV3 u 21:30 tv dramu Olujna noć.

Pero Kvrgić bio je kazališni, filmski i televizijski glumac i u svojoj je plodnoj karijeri imao gotovo dvjestotinjak uloga, a na kazališnoj sceni proslavio je i svoj devedeseti rođendan u predstavi "Stilske vježbe" koja se već desetljećima izvodi na hrvatskim pozornicama.

Odlazak legende, preminuo Perko Kvrgić


Dokumentarni film snimljen je u povodu 80. rođendana velikoga glumca Pere Kvrgića. Ovaj vrsni negromant-glumac-čarobnjak uvijek je publici podmetao kazališno zrcalo, kako bi se ona ogledala u njegovim dramskim likovima. Zaželjevši "svijetloj krvi i gospodstvu mirnu noć i dobar dan", uvijek se znao podrugljivo nasmiješiti, aludirajući na vrijeme u kojem živimo. Rođen je 4. ožujka 1927. u Moravicama. Od svih dramskih junaka koje je Pero Kvrgić odigrao ističe se uloga Pometa u predstavi "Dundo Maroje", u režiji Mladena Škiljana 1955. U njoj se Držićev negromant Dugi Nos utjelovio u liku Pometa.

Pero Kvrgić je u prvom Pometovom prizoru imao harlekinski kostim i masku s karikiranim dugim nosom i tako kostimiran govorio bitne dijelove Negromantova teksta. Tankim konopcima dovukao je na scenu povorku glumaca. Na taj se način u Negromantu sjedinio glumac, čarobnjak, lakrdijaš i mudrac, koji će publici otkriti tajnu o pravim i lažnim ljudima - o ljudima nahvao i ljudima nazbilj.

Scenarist i redatelj filma iz 2007. godine je Lawrence Kiiru. Montažerka je Davorka Feller, a snimatelj Dragan Ruljančić.
Osim na HTV2, dokumentarno ostvarenje na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupno.

Na Trećem programu HTV-a, u povodu glumčeve smrti, u 21:30 prikazujemo tv dramu Olujna noć iz 1987. godine scenarista i redatelja Zrinka Ogreste. To je psihološka drama koja slika moralni krah sitnog činovnika Cerića prožetog strahom i nemirom koje nose ratni dani. Nastala je prema pripovijetki Meše Selimovića.

U drami glume Pero Kvrgić, Sabrija Biser, Zlatko Crnković, Ivo Fici, Vili Matula, Semka Sokolović Bertok, Zvonimir Zoričić. Direktor fotografije je Davorin Gecl, a urednica Maja Gregl.

Dramu također osim na Trećem programu možete pratiti i preko spomenute platforme HRTi.