Čarobni Novi Zeland: Blaga Južnog otoka

30. prosinca na HRT - HTV1 u 14:52, 23:23

Postoje krajolici koje je malotko posjetio ili vidio. Dvodijelni dokumentarni film vodi nas na putovanje po Novom Zelandu, od krajnjeg juga pa sve do krajnjeg sjevera. Visokokvalitetne snimke iz zraka, mora i s kopna donose nam raj - s aktivnim vulkanima, čarobnim spiljama i papigama koje ne mogu letjeti ...


Novi Zeland, okružen beskrajem južnog Pacifika, dugo je bio pošteđen ljudskog djelovanja. U potrazi za netaknutom prirodom, na proputovanju kroz Novi Zeland, upoznajemo se s cijelom otočnom državom: od Fiordlanda, doma hobita, gdje jezera i fjordovi vijugaju kroz travom obrasle planine, pa sve do Cape Reinge, sjevernog vrha, gdje divlji konji jure osamljenim pješčanim plažama.


1. epizoda: Blaga južnog otoka


U prvom dijelu zaputit ćemo se na putovanje duž oba otoka Novog Zelanda, od najjužnije do najsjevernije točke. Otoke ćemo upoznati s kopna, mora i iz zraka, otkrivajući zapanjujuću raznovrsnost ovog prirodnog raja. Snimke iz zraka, djelo legende "Gospodara prstenova", Alfieja Speighta, govore nam o tome kako je nastao Novi Zeland: stjenoviti fjordovi i visoki planinski vrhovi izmjenjuju se s bujnim prašumama i plodnim poljima. Ovaj dokumentarni film vodi nas kroz fascinantne krajolike Novog Zelanda i upoznaje s njegovim jedinstvenim prirodnim ljepotama te biljnim i životinjskim svijetom.

    Produkcija:  Gebrueder Beetz Filmproduktion Berlin, u koprodukciji s ZDF-om i suradnji s ARTE-om
    Autori:  Tuan Lam, Bruce Morrison, Mark Strickson
    Odabrala:  Mira Vočinkić