Zagrebulje

31. prosinca na HRT – HTV 2 u 17:30

Arhivska ekskluziva "Zagrebulje" predstavlja specijal serije "Naše malo misto" , koji je emitiran samo jednom na Silvestrovo 31.12.1970. u sklopu novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, a prikazujemo ga nakon gotovo pola stoljeća.

Filmski crno-bijeli materijal ove emisije pronađen u dijelovima presnimljen je i stavljen u postupak digitalne obrade te će restaurirana emisija biti iznenađenje za gledatelje novogodišnjeg specijala Hrvatske televizije.

Naslov "Zagrebulje" nazvan je prema ciklusu satiričkih feljtona Augusta Šenoe u kojima je književnik oštrim i razornim jezikom pisao o temama iz društvenog, kulturnog i političkog života. Jednako kao što je Šenoa opisivao mane svojega grada, ali uvijek sa simpatijama, tako i Luigi i Bepina promatraju zbivanja u velikom gradu u njihovom malomišćanskom ozračju, iz svojega kuta. Dr. Luigi i njegova Bepina odlaze vlakom spavaćim kolima iz Splita u Zagreb.

Putem doživljavaju smiješne zgode i nezgode, koje se nastavljaju u razgledavanju Zagreba. Svoje poznavanje hrvatske povijesti, zahvaljujući Zagorkinim romanima, Bepina će pokazati kad ugleda znamenita gornjogradska Kamenita vrata, dok će Luigi tražiti kip bana Jelačića na Trgu Republike. U baru hotela Palace susreću Roka u društvu dviju mladih dama dok Anđa spava u hotelu. Roko se ispričava da je na poslovnom putu na koji je poveo i Anđu, a Bepina mu povjeruje tek kada ode po Anđu i dovede je u društvo, te svi zajedno pjesmom i plesom, kao i poznatim songom iz ove kultne serije slave dolazak u Zagreb, koji je Bepini oduvijek bio "lipi glavni grad"...

U Zagrebuljama glume Karlo Bulić, Asja Kisić, Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Ivo Kadić, Jugoslav Nalis, Branko Nači...

Scenarist je Miljenko Smoje, redatelj Daniel Marušić, snimatelj Branko Blažina, a skladatelj Pero Gotovac. Urednica Antologije dramskog programa je Maja Gregl.

Epizodu pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.