Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera

8. siječnja na HRT - HTV 1 u 20:10 (12)

Samo godinu dana poslije iznimnoga uspjeha filma "The Ring" (2002.), svoga remakea japanskoga filma "Ringu" Hideoa Nakate iz 1998., američki redatelj Gore Verbinski dobio je ponudu Disneya i Buena Viste da snimi "Pirate s Kariba".


U vrlo kratkome roku uspio je napraviti vrhunski spektakl u kojemu se majstorski režirani prizori pomorskih bitaka izmjenjuju s poetičnim, ljubavnim pasažima, humor sa stravom, pustolovna potraga za blagom s potjerom za otetom ljepoticom, digitalizirani fantastični prizori i stvarni slikoviti karipski krajolici.

Iako dominantna, vizualna raskoš ovoga sjajnog pustolovno-fantastičnog filma nimalo ne zasjenjuje glumački sjaj iznimne ekipe predvođene veličanstvenim J. Deppom koji je za ulogu kapetana Jacka Sparrowa nominiran za Oscara, a osvojio je godišnju nagradu Američkoga društva filmskih glumaca. Uz glavnu mušku ulogu "Pirati s Kariba" nominirani su 2003. za Oscare i u kategorijama najbolje maske, najboljega zvuka, najbolje montaže zvuka te najboljih vizualnih efekata.


Crni biser je gusarski brod o kojemu govore mnoge karipske legende. Iako mnogi tvrde da je riječ o pukoj utvari nastaloj u mornarskim glavama omamljenim rumom, crna do zuba naoružana lađa zloglasnoga kapetana Barbosse (G. Rush) jedne noći napada palaču britanskoga guvernera Swanna (J. Pryce) i otima njegovu jedinu kćer Elizabeth (K. Knightley). Iako je djevojka obećana drugome, mladi kovač Will Turner (O. Bloom) odluči krenuti u potragu za fantomskim brodom i spasiti ljepoticu koju ljubi svim srcem. U pomoć mu priskače neobični kapetan Jack Sparrow (J. Depp), još jedan od glavnih likova starih gusarskih priča, ali i neodoljivi pustolov koji ima rješenje za svaku nevolju...

Originalni naslov: PIRATES OF THE CARIBBEAN: THE CURSE OF THE BLACK PEARL
Uloge: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jack Davenport
Scenaristi: Stuart Beattie, Ted Elliott, Jay Wolpert, Terry Rossio
Redatelj: Gore Verbinski
Proizvodnja: 2003.