Jimmy

1. siječnja na HRT - HTV 4 u 20:05
Priča o jednom od naših najvećih jazz, swing i šlagerskih pjevača, kontrabasistu i autoru, glazbeniku i zabavljaču osebujna stila, glasa i humora.

"Jimmy" je prvi i jedini biografski dokumentarac o Stjepanu Jimmyju Staniću, koji je u vrijeme snimanja napunio 88 godina. Redatelj i scenarist 50-minutnog biografskog dokumentarca je Mladen Ćapin, a producenti su Sunčana Hrvatin Kunić i Marko Kaić.

Legendarni zagrebački pjevač, gitarist i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanić rođen je 29. siječnja 1929. u Zagrebu. Svoju iznimnu muzikalnost počeo je otkrivati kao dvadesetogodišnjak, na samom pragu 50-ih, a  zasvirao je kontrabas i u orkestru Dizzyja Gillespieja kada je u neobičnoj situaciji, prigodom povijesna gostovanja slavnoga trubača u Zagrebu 1956., minutu prije dvanaest, na samom koncertu uskočio u zamjenu, premda su u publici sjedili vrhunski domaći kontrabasisti.

Glazbeni kritičar Ante Batinović ističe kako je Staniću bariton zarana postao glavnim instrumentom, a domaći barovi i zapadnoeuropski noćni klubovi životnim prostorom. Duboki glas fino je legao uz akustični zvuk gitare, mandoline i njegova kontrabasa, jednako kako se i godinama komforno osjećao u okruženju raskošnog bigbendovskog instrumentarija, revijskih ili kombo sastava. Svojim djelovanjem obilježio je više od pola stoljeća domaće glazbene scene, a u trenucima najveće slave žario je i palio i inozemnim tržištima.

Debitantsku ploču Cowboy Jimmy snimio je slučajno, kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Zahvaljujući nadimku Jimmy (a ne obrnuto!), dopao ga je pseudo C&W švicarsko-njemačkog podrijetla kada ga je šef Nikica pozvao, našalivši se: Jimmy, imamo za tebe pjesmu po mjeri - Cowboy Jimmy! Poznat je po hitovima Prolazi sve, Kobila Suzy, Prsluk pucam, Pokloni svoj mi foto, Dimnjačar... Uz ostalo, dobitnik je nagrade Porin za životno djelo.

Film pogledajte i na usluzi HRTi.