Sedam svjetova jedan planet

5. siječnja na HRT - HTV 1 u 21 sat

Prije više milijuna godina nepojmljive su sile raskomadale Zemlju stvorivši naših sedam kontinenata. Svaki s vlastitim zasebnim životinjskim svijetom, svaki s vlastitom zasebnom klimom i reljefom. Bujna Južna Amerika. Golema Azija. Nagurana Europa. Izdvojena Australija. Ekstremna Sjeverna Amerika. Smrznuta Antarktika. I užarena Afrika.

Dokumentarna serija nas vodi na putovanje na kontinent po kontinent, otkriva pravi karakter svakog od njih i prikazuje kako su oblikovali sav život koji se na njima može zateći. Serija zadivljuje krajolicima i nudi drame kakve biste očekivali kod divljih životinja. Ali prikazuje i malo poznate priče, po kojoj je svaki kontinent poseban.

Prepustite se iznenađenju neočekivanim. Zadivite se klasičnim predjelima. Neka vas spektakularna divljina ispuni strahopoštovanjem. To je pustolovina koja otvara oči, satkana oko svijeta koji ste mislili da poznajete.

6. epizoda: Sjeverna Amerika

Sjevernu Ameriku, više od bilo kojeg drugog kontinenta, određuju ekstremne vremenske prilike i sezonske promjene. Ovdašnjim životinjama to znači velike kušnje, ali oni pionirskog duha mogu u tome pronaći i prednosti. U kanadskom Yukonu zima može biti surova - u jednome danu može pasti i do dva metra snijega. Ali risovi su pronašli načina da prežive ondje gdje drugi ne mogu, otišavši dalje na sjever nego ijedna druga vrsta mačaka. Da dođu do obroka, moraju nadmudriti brži i spretniji plijen od sebe, prigodno nazvan snježni zec.

Bez planinskog lanca koji bi se protezao Sjevernom Amerikom u smjeru istok - zapad, arktički zrak može neometano strujiti sve do močvara na jugu, pa se aligatori mogu zateći okovani u ledenom pokrovu, a morske krave natjerane u bijeg u potrazi za toplijom vodom. Proljeće brzo stiže, prekriva Stjenjak šarenilom divljeg cvijeća, a smrznute potoke pretvara u divlje bujice. U potocima Tennesseeja mužjaci klena ulažu velike napore da privuku družicu, pomičući tisuće kamičaka kako bi podigli kamene piramide visoke više od metra. Kada temperature postanu povoljne, šume Mississippija oživi spektakularni sjaj milijuna krijesnica što osvjetljavaju noć. U središnjim prerijama ljeto donosi dramatične vremenske promjene.

Topli zrak iz Meksičkog zaljeva frontalno se sudara s arktičkim, odakle proizlazi tornado. Kovitlajući se kroz Velike ravnice brzinom od gotovo 500 kilometara na sat, to su najbrži vjetrovi na svijetu. Prerijski psi pribjegavaju evakuaciji, pri čemu ne izbjegavaju samo tornado. Američki jazavci provlače se kroz dugu ljetnu travu loveći ćuka jamara i bezazlenu štenad prerijskih pasa.