Ivanhoe - Zlatno doba Hollywooda: ciklus filmova Elizabeth Taylor

10. siječnja na HRT - HTV 1 u 8:15 i 22:35

Film je adaptacija poznatog romana sir Waltera Scotta.
     
Povijesni film čija se radnja zbiva u 12. stoljeću kralj Richard Lavljeg Srca vraća se iz križarskih pohoda. Na povratku je zarobljen, a njegov zli brat John koristi priliku kako bi preoteo englesko prijestolje tako što ignorira zahtjev za kraljevom otkupninom. Kralju odan vitez, sir Ivanhoe (R. Taylor), putuje Europom i pronalazi kralja zatočenog u jednom austrijskom dvorcu.
Vraća se u Englesku, obilježenu stalnim sukobima između normanskih vladara i potlačenih Saksonaca, kako bi sakupio otkupninu. Riječ je o velikoj svoti novca te mu pomažu židov Isaac i njegova lijepa kći Rebecca (E. Taylor). Kako bi došao do novca, sir Ivanhoe odlazi na viteški turnir, ali je u posljednjoj borbi teško ranjen. Iako ljubomorna, njegova draga, lady Rowena (J. Fontaine), prepušta Rebecci da ga njeguje. Johnovi štićenici De Bois-Guilbert i De Bracy zarobe Ivanhoevog oca, lady Rowenu, Isaaca i Rebeccu. Ivanhoe se dobrovoljno preda u zamjenu za njihovu slobodu, ali je prevaren.
Zarobljenike oslobađa Robin Hood sa svojim pobunjenicima, ali sir Guilbert uspije oteti Rebeccu i s njom bježi princu Johnu...


Uloge:  Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine, George Sanders, Emlyn Williams, Robert Douglas, Finlay Currie      
Režija:  Richard Thorpe      
Godina proizvodnje:  1952.      
Urednik:  Dean Šoša