Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga  ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Potres s epicentrom kod Petrinje ostavio je mnoge rane na području središnje Hrvatske, odnio sedam života, porušio domove ljudi, sakralne objekte, za sobom ostavio ruševine i strah. Humanitarne organizacije, pojedinci, institucije, udruge pritekli su u pomoć stradalima i dokazali solidarnost, izrazili suosjećajnost s patnjama ljudi koji su u samo nekoliko sekundi ostali bez svega. Kako nakon ove tragedije vratiti nadu stanovništvu, odagnati strah, početi novi život? Kako je Hrvatski caritas organizirao pomoć za stradala područja? Koje su potrebe na terenu? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju sisački biskup mons. Vlado Košić i ravnatelj Hrvatskog caritasa mons. Fabijan Svalina.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana. Od 11 sati prenosimo konferenciju za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 govorimo o ranom korištenju vatre.

U emisiji Izvan okvira od 13:10 bit će riječi o projektu Mladi pokreću promjene.

U Oporbenom zarezu gost je Hrvoje Zekanović, predsjednik Hrvatskih suverenista. Emisiju od 15:30 koja je na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.Po vašem izboru od 16:05 pripremili smo album Splitska dica nastao 2019. u produkciji Croatia Recordsa. Sastoji se 100 pjesama na pet kompakt discova.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Guya de Maupassanta Menuet. Pedesetogodišnji Jean Bridelle opsjednut je prizorom koji je viđao svakoga jutra, za vrijeme svojih šetnji Luksemburškim perivojem u Parizu: plesom bivšega majstora baleta Pariške opere, supruga slavne balerine Elise Castris koju je i sam kralj obožavao. Pripovijetka Menuet suptilna je studija starosti i suočavanja s oronulošću tijela koje više ne može ponoviti sjaj svojega plesa, ali ga i dalje briljantno pamti i osjeća. Majstor baleta uvijek i iznova izvodi korake i figure menueta, koji je "kraljica plesova i, također, ples kraljica".

U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušamo salonsku i plesnu glazbu hrvatskih skladatelja Đure Eisenhutha, Srećka Albinija, Vjekoslava Rosenberga Ružića i Ivana pl. Zajca.U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno  možete čuti priču Tatjane Pokrajac Papucci Kišobran koji nije volio kišu.

Emisija o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Zadru. Večeras donosimo: protekla godina za pomorce i brodare bila je puna izazova zbog pandemije. Što kažu u mjerodavnom ministarstvu, a što u brodarskim kompanijama o cijepljenju pomoraca, ključnih djelatnika u mnogim zemljama?Foto: Dario Njavro za HRT

U zadarskoj novoj luci ove godine zbog koronakrize nije bilo brodova na kružnim putovanjima, ali su se nastavila ulaganja u ribarsku lučku infrastrukturu. Učenici zadarske Pomorske škole najradije bi nakon praznika ponovno u školske klupe. Donosimo reportažu s otoka Žirja, najudaljenijega šibenskoga otoka, a u goste nam dolazi klapa HRM-a Sveti Juraj koja slavi 20 godina postojanja. Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Što smo naučili u ovo doba pandemije, kako smo se brinuli o ranjivim društvenim skupinama, jesmo li unaprijedili odgoj i obrazovanje, kako možemo planirati budućnost u novoj godini, trebamo li se plašiti ili se nadati, kako brinuti jedni za druge u novim životnim okolnostima?U Okruglom stolu ponedjeljkom od 15:15 o tome govore dr. sc. Branko Murić, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Miroslava Rožanković, predsjednica Zajednice Susret i Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Sasvim slučajno Dudek zamijeti kako se njihovom selu i seoskim imanjima približavaju stada ovaca na ispaši. Dudek je dignuo uzbunu i uskoro je Gruntovec na nogama. Pristiže i policija jer se stvari zapetljavaju. Kolovođe su nečistih poslova oko pastira i njihovih stada i opet Presvetli i Cinober, a onaj koji će ostati kratkih rukava bit će, dakako, Dudek. Peta epizoda serije Gruntovčani na rasporedu je u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.