Mir božji, Hristos se rodi

7. siječnja na HRT - HTV 1 u 11:25
  
Pravoslavni kršćani Badnjak i Božić slave prema julijanskom kalendaru - također 24. i 25. prosinca, kada su prema gregorijanskome 6. i 7. siječnja.

Bit je, naravno, ista, no pravoslavno svetkovanje, u odnosu na katoličko, ima i svoje liturgijske, kao i običajne specifičnosti. Bolje rečeno, postoje sličnosti i razlike na pojavnoj razini, dok su im značenja u biti ista. Tako je i kod pripadnika srpske zajednice u Novogradiškoj parohiji, koji će na badnje jutro u šumi usjeći drvo - badnjak, te ga ponijeti kroz selo, pri čemu će ga i zajednički okititi, te naposljetku ritualno položiti na oganj, u crkvenom dvorištu.
Ova je parohija u nadleštvu svećenika Ognjena Tendžerića, koji nastoji na Badnjak obići sva sela, a naravno i biti im na pomoći čitave godine. Nažalost, ono u čemu im ne može pomoći, a što njegove parošane najviše muči, isto je što muči i mnoga druga slavonska sela, a i ne samo slavonska - stanovništvo je pretežno starije dobi, dok su se mladi već davno odselili.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.
Scenaristi emisije pučke i predajne kulture su redateljica Ljiljana Mandić i urednik Aleksej Pavlovsky. Snimatelji su Tomislav Trumbetaš i Vladimir Klasnić, montažer Damir Đurčević, autori glazbe Samuel Sacher; violinistica Lucija Stanojević, a producent Tihomir Štivičić.

Proizvodnja: HRT, 2020.