Sedam svjetova jedan planet

12. siječnja na HRT - HTV 1 u 21:05

Prije više milijuna godina nepojmljive su sile raskomadale Zemlju stvorivši naših sedam kontinenata. Svaki s vlastitim zasebnim životinjskim svijetom, svaki s vlastitom zasebnom klimom i reljefom. Bujna Južna Amerika. Golema Azija. Nagurana Europa. Izdvojena Australija. Ekstremna Sjeverna Amerika. Smrznuta Antarktika. I užarena Afrika.

Dokumentarna serija nas vodi na putovanje na kontinent po kontinent, otkriva pravi karakter svakog od njih i prikazuje kako su oblikovali sav život koji se na njima može zateći. Serija zadivljuje krajolicima i nudi drame kakve biste očekivali kod divljih životinja. Ali prikazuje i malo poznate priče, po kojoj je svaki kontinent poseban.

Prepustite se iznenađenju neočekivanim. Zadivite se klasičnim predjelima. Neka vas spektakularna divljina ispuni strahopoštovanjem. To je pustolovina koja otvara oči, satkana oko svijeta koji ste mislili da poznajete.

7. epizoda: Afrika
Afrika - zavičaj najvećeg skupa divljih životinja na svijetu. No čak i u ovom predjelu, gdje vlada obilje, divljina je suočena s velikim opasnostima. U njezinu je središtu prostrana tropska prašuma puna života. Ovdje mlade čimpanze uče služiti se oruđem za iskorištavanje bogatstva džungle.

Sa znanjem koje se prenosi s koljena na koljeno, imaju pristup najboljoj šumskoj hrani. Afrička Rasjedna dolina konkurira džungli po obilju života u njoj. Nastala je prije 30 milijuna godina, kada je masa rastaljene stijene gurala tlo uvis, dok se kora nije raskolila. Dolina se produbljivala, a rijeke poplavile njezino dno te su nastala veličanstvena jezera. To su najbogatija slatkovodna staništa na planetu. Bogati afrički travnjaci Serengetija dom su najvećih krda antilopa, gnua i zebre. Na tragu su im grabežljivci. Da poveća izglede za uspješan lov, skupina od pet geparda udružuje se u jednu od najvećih potjera geparda. Pustinje koje prekrivaju trećinu Afrike negostoljubiv su okoliš za divlje životinje. U Namibu, najstarijoj pustinji na Zemlji, smeđe hijene na epskom su putu u potrazi za hranom za svoje obitelji i za skloništem u davno napuštenim gradovima.

Dotle u Kalahariju čudnovati mravojed kopa duboko u potrazi za obrokom. Tisućljećima je jedinstvena afrička divljina bujala životom, čak i svojim najneplodnijim krajevima, ali danas najveća prijetnja potječe od ljudske aktivnosti. U proteklom stoljeću lovci i lovokradice ubili su milijune slonova, a želja za rogom sjevernog bijelog nosoroga dovela je tu podvrstu nadomak izumiranju.

Ali uz malo pomoći, divlji svijet može se oporaviti. Požrtvovnim konzervatorskim zalaganjem u planinama Virunga broj planinskih gorila povećan je iznad tisuću prvi put otkako se brojevi bilježe. Odluke koje danas donosimo odredit će budućnosti životinja, čovječanstva i cjelokupnog života na Zemlji.

Koprodukcija: BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions
Odabrala: Mira Vočinkić