Svijet jazza: Boško Petrović

14. siječnja na HRT – HTV 3 u 21:50

Prošlo je deset godina od smrti Boška Petrovića, našeg najpoznatijeg i najistaknutijeg jazz-glazbenika svih vremena.

Bio je neumorni pokretač zagrebačke i hrvatske jazz-scene, od osnivanja Zagrebačkog jazz-kvarteta pedesetih godina 20. stoljeća, preko B. P. Conventiona do drugih, nerijetko i međunarodnih sastava. Iznimno je bio važan i njegov pedagoški rad, no ostavština Boška Petrovića nije samo u nemjerljivom utjecaju na glazbenike i sastave, nego je to i njegov raznovrstan i pozamašan skladateljski opus.

Njegovi najbliži suradnici brinu se za tu ostavštinu. Trio Jazz Continuo - koji čine basist Mario Mavrin, te dvojica sjajnih slovenskih kolega, gitarist iz Boškova trija, Primož Gračič i Boškov nekadašnji nadareni učenik, Vid Jamnik - sastaje se i svira samo glazbu Boška Petrovića.

Tako su na festivalu Jazz.hr jesenas izveli prigodan program čime su odali poštovanje najvećoj osobnosti hrvatskog jazza i nakratko u dvorani Muzičke akademije reinkarnirali duh njegove glazbe i legendarnog, uvijek dobrog raspoloženja.

Facebook stranica
Svijet Jazza
e-mail: jazz@hrt.hr

Novinari i suradnici su Davor Hrvoj i Saša Drach. Urednica emisije je Melanija Pović Jagarinec.Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana