Romano Bolković - 1 na 1: Dragan Čović

Akademik Dragan Čović gost je novoga izdanja talk showa koji je na rasporedu u srijedu 20. siječnja na Prvom programu HTV-a u 20:10.

S Draganom Čovićem razgovaramo o tome što za BiH znači izbor Bidena za američkog predsjednika te je li realno mijenjati daytonski ustav i u kojem pravcu.

Bit će riječi i o puzajućim promjenama daytonskog ustava, važnosti predstavnika EU i SAD u BiH dolasku Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnik, ali i o građanskom konceptu u BiH te neprovođenju presuda Ustavnoga suda BiH.

Ovotjedni gost govorit će o promjeni Izbornog zakona kao prioritetnom političkom pitanju BiH, Komšiću i legitimnom predstavljanju Hrvata, izbornim prijevarama u Mostaru, stvarnom odnosu Dodika i Čovića, ambivalentnom odnosu sa SDA i Bakirom Izetbegovićem.

Neke od tema razgovora bit će i potpora državne politike RH i premijera Plenkovića, premijerov angažman na europskom i međunarodnom planu u problematiziranju statusa hrvatskog naroda u BiH, ali i o nerazumijevanju politike Sarajeva za probleme Hrvata u BiH, unatoč raznovrsnoj pomoći Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu u EU.

Također razgovarat će se i o tome kada će BiH postati članicom EU i NATO-a, o eskalaciji migrantske krize te može li BiH biti u budućnosti funkcionalna europska država. 

Akademik Dragan Čović bio je između 1998.-2001. godine zamjenik premijera i ministar financija u Vladi Federacije BiH. Potom postaje hrvatski član Predsjedništva BiH, a 2011. godine predsjedatelj/zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Godine 2014. hrvatski je član Predsjedništva BiH u drugom mandatu, te od 2018. obnaša funkciju predsjedatelja/zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH. Od 2005. godine predsjednik je Hrvatske demokratske zajednice BiH, a od 2011. predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.