Veličanstvene Alpe iz zraka

19. siječnja na HRT – HTV 2 u 20:05

Zemljopisni položaj Gornje Savoje u Francuskoj razlog je velike raznolikosti njezinih prirodnih staništa. U ovoj epizodi serije Veličanstvene Alpe iz zraka, koja nosi naziv Od Chablaisa do Mont Blanca, krećemo u otkrivanje planinskih pašnjaka Chablisa i Châtela, a zatim Faucignyja nedaleko Ženevskog jezera i granice sa Švicarskom.

Radimo krug preko grada Annecyja i prolazimo iznad platoa Glieres, masiva Aravis i skijališta Clusaz i Gets. Nakon nadlijetanja doline Giffre zračno putovanje završava na masivu Mont Blanc gdje se na 4810 metara uzdiže najviši vrh zapadne Europe: Mont Blanc.

Ovaj spomenik alpske prirodne baštine, koji se uglavnom sastoji od granitne stijene, obuhvaća velike ledenjake kao što su na sjevernoj padini Mer de Glace, ledenjak Argentiere, ledenjak Bossons i mnoštvo sjajnih vrhova koji su pravi raj za alpiniste.

Ovaj masiv je sjajno opremljen žičarama i vučnicama kako bi mogao primiti posjetitelje iz cijelog svijeta. Najpoznatija je ona koja se iz doline Chamonixa penje na vrh Aiguille du Midi visine 3842 m.

Dokumentarnu seriju MAJESTIC ALPS odabrala je Mira Vočinkić.