Obećana zemlja

2. rujna na HRT – HTV 4 u 22:10

Nakon Drugog svjetskog rata gotovo polovina od pet tisuća Židova u Hrvatskoj, koji su preživjeli uništenje, odlučilo je krenuti iz bivše Jugoslavije i otići u zemlju praotaca židovskog naroda - Izrael.

Prilikom odlaska bili su prisiljeni odreći se jugoslavenskog državljanstva kao i sve svoje imovine. Samo pod tim uvjetima, svatko od njih mogao je biti uključen u kolektivnu dozvolu iseljenika. Iselivši iz domovine u kojoj su bili integrirani i zaslužni za kulturni, znanstveni i ekonomski razvoj, uključili su se u izgradnju nove domovine, istodobno ne raskidajući veze s Hrvatskom.

Danas su to uspješni ljudi koji i investiraju novac u određene projekte u Hrvatskoj te dovode svoje prijatelje. Sa svojom djecom i unucima grade nove mostove između izraelskog i hrvatskog naroda, jer život nije moguće nastaviti ako se zaustavimo i zaglavimo u zbrajanju prošlih nepravdi ma kako one bolne bile.

U filmu iz 2008. godine su, kroz svjedočenja tih ljudi, pokazane sve teškoće i strahovi s kojima su se susretali prvi iseljenici iz Hrvatske u Izrael prije pedeset godina.

Scenaristica je Jasminka Domaš, a redatelj Srđan Segarić

Ostvarenje pratite i preko multimedijske usluge HRTi.