Nagrada Dramskom programu HR-a

Na upravo završenom 62. međunarodnom festivalu „PRIX ITALIA“, jednom od dva najveća radijska festivala u svijetu  koji je od 19. do 24. rujna održan u Torinu emisija Dramskog programa Hrvatskog radija „JERIHONSKA RUŽA“ autorice Diane Meheik u režiji Anice Tomić osvojila je SPECIJALNU NAGRADU PREDSJEDNIKA ITALIJE – SREBRNI PEHAR – nagradu emisiji koja se ističe problematiziranjem recentnih tema koje nas se tiču.

Obrazloženje žirija:  Tema prostitucije obrađena je kroz radijsku poemu koja dirljivo progovara o ljudskosti „vječnih lutalica“, a sve to u inovativnoj režiji koja ostavlja dubok emotivni učinak.

                                      *     *     *

Jerihonska ruža je drama koja kao svoju glavnu okosnicu uzima istinitu priču o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških spolnih bolesti. Kroz komad postavlja se temeljno pitanje: Koliko je naš život uopće naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i usporedno tome, vlastitog jezika.

Izmještena iz svog habitusa, Olena, s novim imenom koji joj daje njen vlasnik, Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičnom smislu. Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.


Autorica: Diana Meheik studentica je dramaturgije na ADU u Zagrebu.
Glume: Nika Mišković, Asja Jovanović, Ivana Krizmanić, Šiško Horvat Majcan, Igor Kovač
Tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić
Urednica emisije: Tajana Gašparović