Harrisonovo cvijeće - dani pada Vukovara kroz perspektivu Amerikanke

25. veljače na HRT2 u 23.45 - francuski film HARRISON'S FLOWERS, 2000. (12)

Fotoreporter Harrison Lloyd odlučio je prekinuti karijeru, ogorčen nasiljem koje je zabilježila njegova kamera. Njegov posljednji zadatak vodi ga u Hrvatsku tijekom pada Vukovara, gdje uskoro i nestane.

Ne mogavši se pomiriti s navodnom Harrisonovom smrću, njegova supruga Sarah kreće na put prema Vukovaru, a društvo su joj fotoreporteri Yeager, Kyle i Marc. Zgroženi ratnim zločinima, oni pokušavaju odgovoriti Sarah od opasnog putovanja, no uzalud.

Film uvjerljivo dočarava potresne dane pada Vukovara kroz perspektivu Amerikanke u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom. Ratne scene iznimno su realistične, a poneki dokumentarni prizor posve se stopio s ostatkom filma, dodatno pridonijevši prikazu okrutnih ratnih zbivanja.

Iako napučen američkim glumačkim zvijezdama, među kojima je i dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu, Adrien Brody (Pijanist), "Harrisonovo cvijeće" je zapravo francuski film okrenut europskoj publici, koji ponovno aktualizira ratne zločine. Andie MacDowell ostvarila je iznimnu ulogu žene koja u potrazi za suprugom zanemaruje djecu i posao, uvjerena kako bez suprugova prestaje i njezin život.

U filmu glume i Elias Koteas, Brendan Gleeson, David Strathairn, Alun Armstrong. Režiju potpisuje Elie Chouraqui.