Ponos Hrvatske

HRT kao medijski pokrovitelj i partner zajedno s 24 sata i Agrokorom već drugu godinu  surađuje s glavnim organizatorom Udrugom "Ponos Hrvatske" na projektu dodjele nagrade hrabrim ljudima koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih.

Ovo je šesti put da se dodjeljuje nagrada "Ponos Hrvatske", statueta "Srce na dlanu" autora Ivice Propadala, kao priznanje hrabrim i nesebičnim pojedincima i grupama.

Nagrada "Ponos Hrvatske" pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića.

Cilj projekta je afirmacija društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije.

Ocjenjivački sud -  olimpijka Blanka Vlašić, komičar Željko Pervan i fotograf Šime Strikoman - između više od 70 zanimljivih priča i sudbina izabrali su 24 heroja za 2010. godinu, ljude velikog srca, junake modernog doba, koji su svojim nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost.

Kako su naši junaci iz cijele Hrvatske, priče o njima s puno ljubavi u svojim reportažama ispričat će kolege novinari i snimatelji iz HRT-ovih dopisništava od Splita, Osijeka, Siska, Šibenika, Slavonskog Broda, Županje, Zadra, Bjelovara, Karlovca, Varaždina, do Zagreba i tako će pomoći u realizaciji ovog projekta zajedno s urednicima i voditeljima dnevne emisije HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska".

Hrvatska televizija 24 snimljene reportaže o tim herojima emitirat će na Prvom programu od 15. studenog do 17. prosinca 2010. u emisijama "Dobro jutro, Hrvatska" urednice Gabrijele Perišić od ponedjeljka do petka u terminu od 7 do 9 sati. Novinari HRT-a odlazili su  na teren u domove iznimnih, ali jedostavnih ljudi koji zaslužuju našu pozornost jer su svojim djelima dragocjeni primjeri svima nama.


Među ovogodišnja 24 junaka su:

Silvana Novak koja je žrtvovala svoj za život svog sina, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja  pomažu neznancima u nevoljama, volonter Crvenog Križa RH Tihomir Štrekelj pomagao unesrećima na Haitiju, policajac Anto Grgić organizirao je humanitarnu akciju za teško bolesnog dječaka, hrabre djevojčice Filipa Topić i Sunčica Prgomet spasile su dijete iz bazena, Ivanka Arlović od građevinskog otpada zbog neimaštine sagradila dom za svoju obitelj, Damir Špoljarić spasio obitelj iz nabujale rijeke, satnik Marko Pavković teško stradao u prometnoj nesreći, smogao je hrabrosti oprostiti nesavjesnoj vozačici, Duško Mihajlović prepoznao  opasnog odbjeglog duševnog bolesnika i  pomogao policiji, velečasni Ivan Hodak, dr Bojan Glažar, Damir Prša, Josip Pintar i Ante Delač pomagali ugroženim stanovnicima za vrijeme poplave u Lici, hrabra Bosiljka Kušan pobijedila tešku bolest, Ivana Parlov prikupila sredstva za sirotište u Africi, udomitelji, bračni par Puškarić iz Ogulina uz svoje dvoje djece pružili dom još četvero djece, umirovljenica Slavica Kanić Detelić darovala ušteđevinu za izgradnju vrtića, 78-godišnji Josip Duić iz Drniša spasio iz goruće kuće  88-godišnju Maricu Duić, mesar iz Makarske Zoran Vujčić pronađenih 15.000 eura vratio vlasniku, tužni roditelji Danijela i Senad Sefer darovali su organe svog preminulog četverogodišnjeg sina Emanuela, svečenik Dragutin Goričanec od zle sudbine spašava prostitutke, Ilija i Stjepan Dilber markicama plaćali hranu za gladne u Africi, dječak Toni Prkić džeparcem kupuje darove za bolesnu djecu, Marko Tomić i Ivan Mrkić spasili čovjeka iz gorućeg automobila…..

Oni su uistinu ponos Hrvatske.

Zanimljive novinarske priče o tim junacima i njihovim hrabrim djelima bit će emitirane na HRT-u i tiskane u 24 sata istog dana. Objavljene reportaže, priče i fotografije ovogodišnjih dobitnika ove prestižne nagrade možete potražiti i na web stranicama Udruge Ponos Hrvatske www.ponoshrvatske.hrU nedjelju, 19. prosinca  od 20.15 sati na Drugom programu HTV-a iz HNK-a Zagreb prenosimo dodjelu nagrade/priznanja "Ponos Hrvatske"
herojima za HUMANOST, HRABROST I POŠTENJE u 2010. godini. Dodjeli će uz heroje nazočiti više od 500 uzvanika iz javnog i političkog života Hrvatske.

Prema scenariju Željke Krmpotić dodjelu režira Mario Kovač. Program dodjele svojim će izvedbama obogatiti Natali Dizdar i Marko Tolja.
Voditelj: Barbara Kolar i Duško Ćurlić
Redatelj: Tvrtko Grgić
Urednica: Vedrana Međimorec
Producentica Zabavnoga programa:Julijana Filakovity
Urednik Redakcije glazbenoga programa: Željen Klašterka
Urednica Zabavnoga programa: Elizabeth Homsi