Ponos Hrvatske - herojima uručena priznanja

Dodjelom nagrada Ponos Hrvatske za humanost, hrabrost i poštenje u 2010. u zagrebačkome HNK večeras je odano priznanje hrabrim ljudima koji su za dobrobit drugih bili spremni žrtvovati svoje živote. Na prigodnoj svečanosti, u nazočnosti pokrovitelja, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, glumica Slavica Knežević uručila im je statuete "Srce na dlanu" autora Ivice Propadala.

Čast mi je i zadovoljstvo biti s vama jer ste vi, u vremenima koja nisu lagana, hrabri primjeri koje treba slijediti. Puno činite i drugima dajete optimizam i svjetlo dobrote, a to je ono što našem društvu danas treba, rekao je predsjednik Josipović obraćajući se dobitnicima nagrade "Ponos Hrvatske" čime je i otvorio svečanu dodjelu nagrade.

HRT kao medijski pokrovitelj i partner zajedno s 24 sata i Agrokorom već drugu godinu surađuje s glavnim organizatorom Udrugom Ponos Hrvatske na projektu dodjele nagrade ljudima koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih. Među ovogodišnjim junacima su: hrabra majka Silvana Novak koja je žrtvovala svoj za život svog sina, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koji pomažu neznancima u nevoljama i volonter Crvenog križa Tihomir Štrekelj koji je pomagao unesrećenima na Haitiju.

24 junaka Hrvatske

Policajac Anto Grgić organizirao je humanitarnu akciju za teško bolesnog dječaka, hrabre djevojčice Filipa Topić i Sunčica Prgomet spasile su dijete iz bazena, Ivanka Arlović od građevinskog otpada zbog neimaštine je sagradila dom za svoju obitelj, policajac Damir Špoljarić spasio je obitelj iz nabujale rijeke, satnik Marko Pavković, teško stradao u prometnoj nesreći, smogao je hrabrosti oprostiti nesavjesnoj vozačici, vozač Duško Mihajlović prepoznao je opasnog odbjeglog duševnog bolesnika i pomogao policiji, tužni roditelji Danijela i Senad Sefer darovali su organe svog preminulog četverogodišnjeg sina Emanuela.

Velečasni Ivan Hodak, dr. Bojan Glažar, Damir Prša, Josip Pintar i Ante Delač pomagali su ugroženim stanovnicima za vrijeme poplave u Lici, hrabra Bosiljka Kušan pobijedila je tešku bolest, Ivana Parlov prikupila je sredstva za sirotište u Tanzaniji, Ilija i Stjepan Dilber markicama su plaćali hranu za gladne u Africi, a udomitelji, bračni par Puškarić iz Ogulina, uz svoje dvoje djece pružili su dom još četvero djece. Zagrebačka umirovljenica Slavica Kanić Detelić darovala je svoju ušteđevinu za izgradnju vrtića u Maloj Mlaki, a dječak Toni Prkić džeparcem kupuje darove za bolesnu djecu. 78-godišnji Josip Duić iz Drniša spasio je iz goruće kuće svoju susjedu, 88-godišnju Maricu Duić, a mesar iz Makarske Zoran Vujčić pronađenih 15 tisuća eura vratio je vlasniku.

Svećenik Dragutin Goričanec od zle sudbine spašava prostitutke, Marko Tomić i Ivan Mrkić spasili su čovjeka iz gorućeg automobila, Mirjana Corelli krv je darovala 110 puta, Dragan Prostran iz mora je izvadio staricu i dječaka, a radnice Kamenskog posao su odradile pošteno i do kraja unatoč spoznaji da su izgubile radno mjesto...

Kratke reportaže i priče o ljudima kojima se Hrvatska ponosi bile su prikazane u programu i na webu HRT-a i objavljene u "24 sata". Cilj projekta započetog 2005. je afirmacija društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije.

Svečani program u HNK vodili su Barbara Kolar i Duško Ćurlić, a u zabavnom dijelu sudjelovali su Natali Dizdar, Marko Tolja, Vanna i Zli bubnjari. Prema scenariju Željke Krmpotić dodjelu je režirao Mario Kovač.