A Porina dobiva... Oliver Dragojević

14.07.2022.

Zadnja izmjena 09:02

Autor: HRT

Petak, 29. srpnja na Prvom

Petak, 29. srpnja na Prvom

Foto: A Porina dobiva... Oliver Dragojević / glazbeno-dokumentarni film

Oni koji su vidjeli ovaj film i plakali su i pjevali shvaćajući koliko nam svima nedostaje i kako ga je nemoguće nadomjestiti! Prvi autorizirani dokumentarni film o životu i karijeri Olivera Dragojevića, nastao u izvršnoj produkciji tvrtke Unison Pro, a iz serijala A Porina dobiva..., prikazujemo u petak, 29. srpnja, u 20:10 na Prvom, na dan kada nas je prije četiri godine neprežaljeni glazbenik napustio.

Scenarist i redatelj Toni Volarić u sedamdeset minuta odlučio je na neuobičajen način slijediti Oliverovu karijeru, a filmska se priča ispisuje uz izjave Oliverove rodbine, prijatelja, suradnika i kolega glazbenika. Priču o velikom Oliveru pletu njegovi najbliži: supruga Vesna, prijatelji Bata, Brico, Gibonni, Tedi Spalato, Tomislav Mrduljaš, Zorica Kondža, Vinko Barčot, Meri Cetinić.  

Oliver Dragojević (arhivska fotografija)

Oliver Dragojević (arhivska fotografija)

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Film donosi mnoge pojedinosti Oliverova privatnog života i dosad neobjavljene snimke nastale daleko od očiju javnosti, na proslavama i druženjima s obitelji i prijateljima, iz ribolova, sa snimanja pjesama za neke sad već slavne albume.

Uz to, film donosi i priče o nastanku mnogih pjesama koje su obilježile dugu karijeru pjevača, od mnogih proglašenog najpopularnijim i najobožavanijim u povijesti hrvatske zabavne glazbe. Bio je to čovjek koji je sanjao i dosanjao nastupe i u prestižnim svjetskim dvoranama, ali, ipak, najradije se vraćao u svoju Vela Luku, moru i ribama, tišini mora, daleko od pozornica i popularnosti.

Oliver Dragojević (arhivska fotografija)

Oliver Dragojević (arhivska fotografija)

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Autorska ekipa je, stvarajući film o Oliveru, bila u Veloj Luci, Splitu, Zagrebu, a gledatelji će se, zahvaljujući arhivi HRT-a, moći prisjetiti mnogih Oliverovih nastupa, prije svega onih koje je sanjao i uspio dosanjati u Parizu, New Yorku i Londonu.

Zaista, veliko je naše srce za jednog od najvećih koji su nam ikada pjevali.

Scenarist i redatelj je Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, ton majstor Silvio Mojaš Fric, montažer Augustin Tino Bilandžić, šminkerica Sanja Krstulović i izvršni producent Davor Drezga. Urednica je Lejdi Oreb

Film A Porina dobiva... Oliver Dragojević dostupan je i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Nakon filma, na Prvom programu u 21:25 iz Vela Luke prenosimo koncert Trag u beskraju - sjećanje na Olivera. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!