Simfonija za svijet: Beethovenova Deveta

30.11.2022.

08:52

Autor: HRT

Nedjelja, 11. prosinca na Trećem

Nedjelja, 11. prosinca na Trećem

Foto: Simfonija za svijet: Beethovenova Deveta / dokumentarni film

U povodu 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena (1770. - 1827.) francusko-njemački kanal ARTE pripremio je dokumentarni film o Beethovenovoj Devetoj simfoniji. Ni jedno drugo simfonijsko djelo nije tako masovno i oduševljeno prihvaćeno. To je najizvođenije djelo svih vremena koje slušatelje diljem svijeta ni danas ne ostavlja ravnodušnima. U nedjelju, 11. prosinca, na Trećem programu u 23:50 emitiramo dokumentarni film Simfonija za svijet: Beethovenova Deveta.

Simfonija je premijerno izvedena 7. svibnja 1824. i postigla je golem uspjeh. Na iznenađenje publike Beethoven je koristio zbor - nepojmljivu inovaciju koja nikada dotad nije viđena na simfonijskom koncertu. Uz riječi iz "Ode radosti" Friedricha Schillera, Deveta simfonija povezuje ljude te prenosi radost i slobodu. To je glazba za vječnost.

Unatoč gubitku sluha Beethoven je skladao remek-djelo koje je postalo službena himna Europske unije, a uvršteno je i na popis svjetske baštine UNESCO-a te korišteno u brojnim filmovima i hitovima popularne glazbe.

Film slijedi tragove Devete simfonije na četiri kontinenta i proučava njezine današnje interpretacije. Filmaš Christian Berger susreće se s ljudima čiji su životi usko povezani s Beethovenovom Devetom.

Među protagonistima sedam filmskih priča su kineski skladatelj i oskarovac Tan Dun, britanski skladatelj Gabriel Prokofiev, grčka dirigentska zvijezda Teodor Currentzis i Paul Whittaker, dobitnik odlikovanja Reda Britanskog Carstva, koji radi s djecom oštećena sluha u Mahlerovu komornom orkestru.

Snimano je u Šangaju, Sao Paolu, Osaki, Kinshasi, Barceloni i Bonnu.

"Beethovenova Deveta" dobitnik je nagrade "Deutscher Kamerapreis" za dokumentarnu montažu, kao i nagrade za najbolji dokumentarni film na Internacionalnom festivalu kršćanskog filma i glazbe 2020.

Dokumentarni film odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!