Agatha Christie - Kraljica krimića

07.05.2022.

12:34

Autor: HRT

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Foto: Agatha Christie - Kraljica krimića / dokumentarni film

U nedjelju, 22. svibnja na Prvom programu u 21:10 prikazujemo dokumentarni film Agatha Christie - Kraljica krimića. Agatha Christie vrhunska je autorica. Najprevođenija je svjetska spisateljica s nakladom od više od milijardu primjeraka i utemeljiteljica modernog britanskog kriminalističkog romana. Svi znaju njezine junake Herculea Poirota i gospođicu Marple, a njezin kazališni komad "Mišolovka" iz godine u godinu ruši sve rekorde u pogledu dugovječnosti i broja gledatelja - to je najdulje kontinuirano igrana drama svih vremena. 

video thumb

No, tko je žena koja stoji iza tih rekorda? Dokumentarni film kreće u istraživanje njezine biografije i pritom portretira svestranu osobnost čiju su biografiju i djelo oblikovala svjetska zbivanja u 20. stoljeću. Jer Agatha Christie nije bila samo disciplinirana radnica koja je napisala 66 romana, otprilike toliko novela i 33 kazališna komada.

Bila je žena koja nije marila za konvencije, koja je voljela glazbu, ples i duga putovanja, i koja se rado na koturaljkama vozila duž pristaništa u Torquayu. Roditelji su Agathu Christie već rano potaknuli da bude samostalna pa se razvila u modernu, emancipiranu ženu koja za života nikada nije dopustila da je sputavaju pravila engleskog društva.

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Foto: Agatha Christie - Kraljica krimića / dokumentarni film

Uz pomoć nikad prije prikazanih snimki i fotografija iz privatne zbirke Agathe Christie - neke od njih snimila je i razvila sama - ovaj se dokumentarac na vrlo osoban način približava legendarnoj protagonistici.

Janet Morgen, jedina autorizirana biografkinja Agathe Christie, i stručnjak za Agathu Christie John Curran govore o najvažnijim fazama u njezinu burnom životu.

Autorica Sophie Hannah objašnjava zašto fascinacija Herculeom Poirotom traje sve do danas, arheologinja Charlotte Trümpler analizira neprocjenjivu vrijednost arheološkog rada Agathe Christie, francuski pisci Anne Martinetti i Guillaume Lebeau objašnjavaju zašto je Agatha Christie bila krajnje moderna žena, a osobne uspomene unuka Agathe Christie, Mathewa Pricharda, i njegova sina, Jamesa Pricharda, upotpunjuju cjelokupnu sliku.

Dokumentarni film ne donosi samo svestran portret najveće spisateljice 20. stoljeća nego govori i o društvenim promjenama koje su trajno utjecale na njezin život i djelo.

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Foto: Agatha Christie - Kraljica krimića / dokumentarni film

Scenarij i režiju potpisuju André Schäfer i Anna Steuber.

Produkcija: Florianfilm, 2018.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!