AHA! - Nebo nije granica

27.03.2023.

21:10

Autor: HRT

Ponedjeljak u udarnom terminu na Prvom rezerviran je za novu znanstveno-putopisnu dokumentarnu seriju AHA!. Nakon što nas je Ivan Đuričić u prvoj epizodi odveo u Boston, gdje smo upoznali znanstvenika Dražena Preleca, u drugom nas nastavku vodi u Hamburg. Tamo upoznajemo Nedjeljku Žagar teorijsku meteorologinju rođenu u malom mjestu Svinišću kraj Omiša koju je želja za istraživanjem iz Hrvatske odvela u Švedsku, Sloveniju, Ameriku te na koncu u Njemačku, gdje danas drži Katedru za teorijsku meteorologiju na Sveučilištu u Hamburgu. Nedjeljka Žagar i Ivan Đuričić će nam, među ostalim, otkriti koliko je vrijeme predvidljivo, koja je važnost satelita u meteorologinji te upoznati s Hamburgom.  U ponedjeljak, 3. travnja, u 20:15 na HTV1 krećemo na još jedno inspirativno putovanje u seriji  AHA!  te doznajemo je li nebo doista granica.  

Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom

Foto: AHA! / znanstveno-putopisna serija

Kao jedna od petero sestara, Nedjeljka Žagar odrasla je u Svinišću kraj Omiša i, kako kaže, kao dijete ni slutila nije da će se ikada baviti meteorologijom. Njen interes i znatiželja tada su je držali u svijetu knjiga i pisanja, željela je postati književnica. S vremenom njeni se interesi mijenjaju i istraživački, znatiželjni duh odvodi je u svijet meteorologije.  

Galerija
Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom , Foto: AHA!/znanstveno-putopisna serija
Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom , Foto: AHA! /znanstveno-putopisna serija

Kroz svoju bogatu karijeru, dobitnica "znanstvenog Oscara", Nedjeljka je živjela u Švedskoj, Sloveniji, Americi i Njemačkoj gdje radi zadnje četiri godine. Trenutačno drži Katedru za teorijsku meteorologiju na Sveučilištu u Hamburgu (UHH) i istraživačku grupu koja se bavi dinamikom i prognoziranjem atmosferskih procesa. 

Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom

Foto: AHA! / znanstveno-putopisna serija

U razgovoru s domaćinom serije glumcem Ivanom Đuričićem, Nedjeljka Žagar će nam otkriti u koje godišnje doba su prognoze pouzdanije, zašto su važna satelitska mjerenja vjetra, zašto je važno Zemlju u cijelosti tretirati kao svoj dom i zajedno djelovati za opće dobro društva u kojem živimo, zašto su uspjeh i sreća za nju usko vezani pojmovi i još mnoge druge interesantne činjenice o njenom životu i karijeri. Osim toga, upoznat ćemo i Hamburg, sve one karakteristike toga grada koje su je oduševile, na neki način oblikovale i zbog kojih se u njemu osjeća kao kod kuće.

Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom

Ponedjeljak, 3. travnja na Prvom

Foto: AHA! / znanstveno-putopisna serija

Ova epizoda u kojoj nas Ivan Đuričić kroz razgovor upoznaje s Nedjeljkom Žagar bila je za njega posebno interesantna, jer je Ivanova majka po zanimanju meteorologinja koja se bavila primijenjenom meteorologinjom pa tako otkrivamo i koja je razlika, ali i bitna veza između te dvije grane meteorologije. 

 Ivan Đuričić

Ivan Đuričić

Foto: AHA! / znanstveno-putopisna serija

Podsjetimo, u četverodijelnoj znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji Ivan Đuričić upoznaje hrvatske znanstvenike koji djeluju na sveučilištima i institutima u inozemstvu. S njima detaljnije otkriva područja njihovog djelovanja, gradove u kojima žive i koji su ih oblikovali, ali i onaj trenutak kada u životu zastanemo i kažemo - "AHA!".

Osim Nedjeljke Žagar i prethodno predstavljenoga Dražena Preleca, u prvoj sezoni serije upoznajemo i Anu-Sunčanu Smith u Erlangenu i Nürnbergu te Ivu Ridjan Skov u Kopenhagenu. 

Tamara Babun, Ivan Đuričić i Una Radić

Tamara Babun, Ivan Đuričić i Una Radić

Foto: AHA! / znanstveno-putopisna serija

Riječ je o seriji koju za Hrvatsku radioteleviziju autorski potpisuju Tamara Babun i Una Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly koje su skupa pisale scenarij, režirale i producirale seriju.

Stvarajući seriju AHA!, autorice su željele istražiti, pronaći i upoznati pojedince za koje možda ne znamo ili o njima znamo vrlo malo, a rade i djeluju u različitim područjima znanosti, traže rješenja i donose otkrića kojima doprinose društvu u cjelini. Osim toga, velika želja im je bila proširiti interes gledatelja za znanost, pogotovo mlađe populacije koja promišlja čime se u životu baviti i je li istraživački put onaj koji je za njih pravi. 

Direktor fotografije je Tomislav Krnić, snimatelj zvuka Krešimir Rodić, montažerke su Ivana Rogić, Doris Dodig i Ivana Perčinlić, dizajner zvuka Duško Šarić-Kovačić, autor špice i grafika Franko Dujmić, a urednik Krešimir Čokolić.

Znanstveno-putopisnu dokumentarnu seriju AHA!, osim na HTV1 možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. Prva epizoda dostupna je u videoteci spomenute platforme.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!