15:46 / 29.07.2021.

Autor: HRT

Alka

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Foto: Alka / dokumentarni film

U subotu 7. kolovoza u 12:25 na Prvom programu prikazujemo dokumentarno-igrani film "Alka". Film je nastao u suradnji Hrvatske radio televizije i Viteškog alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti. U trajanju od 70 minuta prikazana je osmanska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre Alke, kao i njezin značaj u lokalnom, hrvatskom, europskom i svjetskom okviru.

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Foto: Alka / dokumentarni film

Film je nastao u godinu dana, a dokumentarni dijelovi snimani su u nekoliko navrata u Sinju: početak alkarskih priprema, prošlogodišnja bara, čoja i alka, procesija na Veliku Gospu, a igrani u proljeće 2015. Za potrebe filma intervjuirano je 40-ak sugovornika, a u priču su uvršteni i najnoviji rezultati povijesnih istraživanja vezanih uz osmansku opsadu Sinja 1715. godine.

Igrani dijelovi filma koji prikazuju samu opsadu snimani su najvećim dijelom na kninskoj tvrđavi i na Planici kod Sinja. Naime, za potrebe snimanja rekonstruirano je i izgrađeno na brdu Planica kod Glavica nekadašnje predziđe sinjske utvrde, tzv. Korlat, na kojem su se vodile najžešće borbe.

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Foto: Alka / dokumentarni film

Dio Korlata izgrađen je od kamenog zida na koji su postavljeni zašiljeni balvani u dužini od 50 metara i visine 4 i pol metra. Osim tih dvaju lokaliteta snimalo se na još 6 lokacija: u staroj crkvi u Donjem Dolcu, na brdima Križ i Bakračici, na prijelazu rijeke Cetine na Despotuši, u kanjonu Cetine kod Male Rude te na aerodromu u Sinjskom polju.

U snimanju je sudjelovalo više od 1.200 statista, izrađeno je 170 kostima, a u filmu su korištene i originalne odore alkara. Rekviziti, oružje i vlasulje posuđeni su iz Praga i Milana. Najveći broj statista bio je iz Sinja, a to su bili gotovo svi alkari i alkarski momci, te članovi lokalnih kulturno-umjetničkih društava, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine.

Ekipi su se pridružili i kaskaderi s konjima pod vodstvom Ivana Krištofa i Alde Tončića, te kostimirane povijesne grupe "Dubovački streličari", koji su glumili Osmanlije, te Kliški uskoci, koji su pojačali sinjske branitelje. Atraktivnosti scena borbi kojih nije nedostajalo doprinijeli su specijalni efekti koje je proizveo SFX-film.

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Foto: Alka / dokumentarni film

Majstorica maske Snježana Gorup. Kostimografija Sanja Šeler, a scenografija Gorana Stepan

 Scenaristi su Vladimir Brnardić, Krešimir Čokolić i Ivica Dlesk, režija Dražen Žarković, a direktor fotografije Davor Petričić.

Urednik je Vladimir Brnardić, a izvršni producenti Marija Kosor i Stipe Župić Gago.

Dokumentarno-igrani film na području RH možete pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme je i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!