Anthony Perkins - Više od Psiha

09.02.2023.

07:48

Autor: HRT

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Foto: Anthony Perkins - Više od Psiha / dokumentarac

Anthony Perkins, opisivan kao nasljednik Jamesa Deana, dugo je patio u razornoj sjeni svojeg najpoznatijeg lika, Normana Batesa - neurotičnog serijskog ubojice iz remek-djela Alfreda Hitchcocka Psiho. Oštro naglašen dojam idealnog zeta koji je stvorio svojim prvim filmovima nije to mogao preživjeti.  

Na sreću, glumac može zahvatiti širok raspon likova i u kinu i kazalištu, pa čak i postati pjevač. Jednu od njegovih najpoznatijih pjesama čak je obradio Elvis Presley. Perkins umije glumiti mačo šerifa, kao i osjetljivog intelektualca i oslanja se na mračnu stranu svojeg privatnog života gradeći likove složene koliko i fascinantne. Nakon što je neko vrijeme skrivao svoju homoseksualnost u puritanskoj Americi, na nekoliko godina nalazi utočište u Parizu. U Francuskoj može živjeti slobodnije dok nastavlja snimati filmove i glazbu. Ulogu za ulogom on se uklapa u impresivan niz zvijezda, surađujući s najvećim filmašima svojega doba.  

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Nedjelja, 19. veljače na Prvom

Foto: Anthony Perkins - Više od Psiha / dokumentarac

Na kraju se ženi mladom fotografkinjom Berry Berenson s kojom će odgojiti dva sina. Kad mu je karijera zapela, Perkinsa je spasio povratak njegovih najzloglasnijih likova. Pristaje glumiti u filmu Psiho II 22 godine nakon prvog opusa pa čak i režirati Psiho III napokon se izmirivši s Normanom Batesom.

Anthony Perkins umro je od AIDS-a 1992. godine, ostavivši iza sebe impresivan opus, cijenjen u Europi, ali nikad nagrađen u SAD-u. Njegovi sinovi, redatelj Oz Perkins i pjevač Elvis Perkins, pronose dalje umjetničku baklju u obitelji. 

Ovaj film podsjeća nas na njegov nevjerojatan život i karijeru uz brojne isječke iz filmova, pjesama i rijetkih arhiva u kojima Perkins govori na besprijekornom francuskom te uz svjedočanstva i sjećanja prijatelja, kolega i novinara koji su s njim radili.

Christophe Champclaux autor je dokumentarca Anthony Perkins: Beyond Psycho, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Film je na rasporedu u nedjelju, 19. veljače, u 22:30 na Prvom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!