Arhitektura budućnosti - Ekološko stanovanje

22.09.2022.

08:29

Autor: HRT

Subota, 24. rujna na Drugom

Subota, 24. rujna na Drugom

Foto: Arhitektura budućnosti - Ekološko stanovanje / dokumentarna serija

Globalno zatopljenje i osipanje prirodnih resursa danas nas tjeraju da se uhvatimo u koštac s izazovom etičnije i održivije gradnje. Kako osmisliti arhitektonske građevine koje su ujedno i revolucionarne i praktične? U subotu, 24. rujna na Drugom programu u 23:50 prikazujemo prvu epizodu dokumentarne serije Arhitektura budućnosti - Ekološko stanovanje.

Koja rješenja se mogu primijeniti u praksi ne bi li takva mjesta bila udobna i ekološka? Ekološki se smještaji, bilo poslovni ili privatni, izolirani ili skriveni u samom srcu gradskih centara, u cijelom svijetu neprestano iznova osmišljavaju.

Avangardni i vizionarski predvodnici ekološke gradnje uvode inovacije te svoja održiva rješenja dijele sa što više ljudi. U čemu je izazov? U tom da se osmisle novi stambeni prostori besprijekornih ekoloških standarda, a da se pritom čuvaju dragocjeni prirodni resursi i da se počne živjeti više u skladu s prirodom. Serija nas upoznaje s tim vizionarskim graditeljima te nam otvara vrata jedinstvenih mjesta otkrivajući značenje i tajne svjetskih arhitektonskih djela koja su najviše u skladu s okolišem.

Subota, 24. rujna na Drugom

Subota, 24. rujna na Drugom

Foto: Arhitektura budućnosti - Ekološko stanovanje / dokumentarna serija

1. epizoda: Živjeti održivije, povezano s prirodom, smanjujući što više svoj utjecaj na okoliš izazov je s kojim se suočava sve više ljudi koji su odlučni graditi zeleniju budućnost. Diljem svijeta pojavili su se uzorni modeli stambenih prostora dostupni velikom broju ljudi.

Zapadno od Škotske, u Hebridskom moru, otok Eigg danas je uzor kad je posrijedi potpuno autonoman i ekološki način života. Tu neovisnost ovaj otok duguje i svojim stanovnicima koji su se krajem 1990-ih uspjeli udružiti u zajednički projekt, otkupiti zemljište od privatnog vlasnika i napraviti ekološki zaokret.

U Kanadi susrećemo Benoîta Lavigueura, predanog graditelja i stručnjaka za zelenu gradnju. Njega ne zadovoljava to što je izgradio kuću čiji su standardi besprijekorni. Također pomaže onima kojima je kao i njemu stalo do održivije gradnje, što je dokaz da zelena gradnja nije rezervirana samo za elitu.

Dokumentranu seriju Building Tomorrow odabrala Mira Vočinkić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!