09:41 / 05.05.2021.

Autor: HRT

Art a la carte: Aalto

Nedjelja, 9. svibnja na Trećem

Nedjelja, 9. svibnja na Trećem

Foto: Art a la carte: Aalto / dokumentarni film

U nedjelju, 9. svibnja na Trećem programu u 22.25  pogledajte u sklopu emisije Art a la carte dokumentarni film Aalto. Čudesno dokumentarističko putovanje kroz život i djelo Alvara Aalta, jednog od najvećih modernih arhitekata. To je prvi film koji prikazuje intimnu ljubavnu priču između Alvara i njegove žene Aino Aalto, također arhitektice. Zavirit ćemo u njihove kreativne procese i znamenite građevine diljem svijeta. Posjetit ćemo njihove građevine u Finskoj, knjižnicu u Rusiji, studentski dom na MIT-u, privatnu kuću skupljača umjetnina u blizini Pariza, paviljon u Veneciji, kao i mnoga druga jedinstvena mjesta.

Nedjelja, 9. svibnja na Trećem

Nedjelja, 9. svibnja na Trećem

Foto: Art a la carte: Aalto / dokumentarni film

Alvar i Aino Aalto majstori su moderne arhitekture i dizajna. Čudesni par dijelio je život i veliki žar za organsku arhitekturu po mjeri čovjeka. Zajedno su stvarali bolji i demokratskiji moderni svijet.

U njihovoj filozofiji "mali čovjek" uvijek zauzima središnje mjesto. Za Alvara je gubitak Aino, njezina smrt 1949., bila velika tragedija.

 Ponovno se oženio drugom arhitekticom, Elissom Aalto. Najplodnije razdoblje imao je 1950-ih, a nastavio je raditi sve do smrti 1976.

Redateljica je Virpi Suutari, a odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!