11:55 / 20.01.2022.

Autor: HRT

Besmrtni

Petak, 4. veljače na Trećem

Petak, 4. veljače na Trećem

Foto: Besmrtni / dokumentarni film

Dokumentarni film Besmrtni emitiramo u petak, 4. veljače, u 20:05 na Trećem programu HTV-a.

Postoje životinjske vrste koje sve preživljavaju. U njihovim genomima kriju se kodovi pravih supermoći. Te životinje odolijevaju bolestima, ne stare, otporne su na posebno nepogodne uvjete ili se čak mogu pomladiti i početi život ispočetka. To su dugoživac, hlap, goli sljepaš i besmrtna meduza. Svatko je od njih na svoj način šampion preživljavanja. Kriju li te životinje tajnu vječna života?

Kako bi to saznali, znanstvenici pokušavaju proniknuti njihove tajne. Kako goli sljepaš odolijeva raku? Koji su mehanizmi zaduženi za starenje? Kako izgleda genom dugoživca? Prateći rad znanstvenika koji proučavaju ta pitanja, ulazimo u fascinantan i nepoznat svijet koji pobuđuje tisućljetnu maštariju o beskrajnom životu.

Pristupajući temama kao što su genetske predispozicije, starenje ili evolucijske prilagodbe, film osvjetljava fascinantne mehanizme koji su u igri kad je riječ o biološkim svojstvima ovih vrsta. Tako otkrivamo mogućnosti, prepreke i pitanja koji proizlaze iz te potrage za besmrtnošću koja se danas više nego ikad čini nadohvat ruke.

Dokumentarac LES IMMORTELS odabrala je Mira Vočinkić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!