Blaga Europe: Laponija

17.03.2023.

12:39

Autor: HRT

Ponedjeljak, 27. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 27. ožujka na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

Laponija nudi boravak po izboru onima koje neodoljivo privlači daleki sjever. U nacionalnom parku Luosto ribolov na ledu, preskakanje smrznutog slapa, hodanje na krpljama ili lov na sobove način su istraživanja teritorija koji čine prostrane borove šume prekrivene snijegom, gdje flora i fauna čine šutljiv svijet prilagođen ekstremnim temperaturama. U ponedjeljak, 27. ožujka na Prvom programu u 15:30 i 23:50 prikazujemo drugu epizodu dokumentarne serije Blaga Europe.

U Kémiju led je teren za igru i nečuvena iskustva. Kratkotrajna palača isklesana u monumentalnim ledenim blokovima otvara vrata čarobnoga svijeta. Na ledolomcu Sampo putnik odlazi na neobično krstarenje kako bi ušao u ledeno more.

U Inariju susrećemo najstariji europski narod - Laponce. Danas posljednji predstavnici te autohtone zajednice nastoje održati svoje znanje i tradiciju, osobito u zanatima i gastronomiji.

Ponedjeljak, 27. ožujka na Prvom

Ponedjeljak, 27. ožujka na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

Uzgoj pasa koji vuku saonice u Palniji. To je bio pomalo lud san francuskog bračnog para. Ovo dvoje zaljubljenika u snijeg i klizanje upustili su se u pustolovinu. Danas nas na čelu čopora od 50-ak pasa upoznaju sa svojim novim životom i vode nas na saonicama u središte borealne šume.

Laponija je i jedno od najboljih odredišta za promatranje polarne svjetlosti. Između prosinca i ožujka, usred noći bez mjeseca te zrake zelene svjetlosti koje presijecaju nebo pružaju nezaboravan spektakl.

Laponija u pet činova otkriva pet blaga bez mnogo čekanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!