Čovjek i prostor: Nagrada za životno djelo Radovanu Tajderu

27.09.2022.

15:18

Autor: HRT

Ponedjeljak, 10. listopada na Prvom

Ponedjeljak, 10. listopada na Prvom

Foto: Čovjek i prostor / 2. sezona dokumentarne serije

U ponedjeljak 10. listopada na Prvom u 23:20 prikazujemo četvrti, posljednji nastavak druge sezone dokumentarne serije Čovjek i prostor. Serija posvećena hrvatskoj suvremenoj arhitekuri predstavlja najbolja ostvarenja domaće arhitektonske produkcije, nominirane ili nagrađene na godišnjim izložbama Udruženja hrvatskih arhitekata za 2019., upravo s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo te stvaranja dijaloga s najširim auditorijem o djelima hrvatskih arhitektica i arhitekata.

video thumb

Nagrada za Životno djelo Viktor Kovačić u 2019. godini dodijeljena je arhitektu Radovanu Tajderu

Djelo arhitekta Radovana Tajdera samo je utjelovljenje bezvremene jednostavnosti prostorne koncepcije i arhitektonske forme per se koja se oslanja na ono najbolje od zagrebačke škole arhitekture. Bez puno suzdržavanja Tajdera se može imenovati punokrvnim nastavljačem njezinoga nepatvorenog modernizma - lika i djela Viktora Kovačića, Jurja Denzlera i Mladena Kauzlarića. On je taj kojemu je nenametljivost, pristojnost ne samo ishodište profesionalnog djelovanja, nego jedini mogući način supostojanja.

Ponedjeljak, 10. listopada na Prvom

Ponedjeljak, 10. listopada na Prvom

Foto: Čovjek i prostor / 2. sezona dokumentarne serije

Arhitekt Radovan Tajder rođen je u Zagrebu 1945. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1970. pod mentorstvom profesora Drage Galića.

Profesionalnu karijeru projektanta počinje u zagrebačkom Didaktainvestu, tj. Yugodidacti (1971. - 1976.), gdje se usko specijalizira u arhitekturi zgrada za predškolski odgoj i školsko obrazovanje te specijaliziranih ustanova s čijom izgradnjom nastavlja i u projektnom birou Osnova gdje radi od 1977. S arhitektom Mladenom Anđelom Tajder razvija komponibilne sustave osnovnoškolskih i predškolskih ustanova Megas i 414. 

video thumb

U dinamičnom razdoblju izgradnje i opremanja novih zagrebačkih stambenih naselja - Dugava, Gajnica, Prečkog i Perjavice - kao i u zgradama društvenog standarda, patentiranje tipskih projektnih rješenja odnosno sustava realnost je, izazov od kojega Tajder ne bježi. Dok je pojavnost vrtića i škola modernistička, s natruhom brutalizma opipljivog u materijalu, po načinu mišljenja zadaće prostora njihovo srce oblikovano je u duhu Teama 10, kao mjesta društvene interakcije.

Tajdera krasi i izniman senzibilitet za građenje u povijesnim ambijentima u kojima svojim interpolacijama stvara novi, ne manje vrijedan sloj - sloj koji je suvremen, donosi novu vrijednost, ali je istovremeno pun pijeteta.

Scenaristice epizode Ana Dana Beroš i  Tamara Bjažić Klarin

Autori koncepcije Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić, voditelj produkcije Viktor Sarić, režija Željko Sarić, montaža Urša Vlahušić i Ivor Šonje, glazba Tomislav Babić, direktor fotografije Željko Sarić, urednica Tanja Kanceljak.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja. 

Ponedjeljak, 10. listopada na Prvom

Ponedjeljak, 10. listopada na Prvom

Foto: Čovjek i prostor / 2. sezona dokumentarne serije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!