Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura: Bernardo Bernardi 2018.

29.11.2022.

13:59

Autor: HRT

Arhitektura je oduvijek činila neizostavan dio naše svakodnevice. Osim razumijevanja da smo u neprekidnoj interakciji s njome, arhitektura može stimulativno utjecati na stvaranje pozitivnih društvenih odnosa, stoga su njezina društvena odgovornost i civilizacijski značaj izuzetno veliki. Dokumentarna serija posvećena hrvatskoj suvremenoj arhitekturi "Čovjek i prostor", nasljednik pilot-projekta "Točka na A", kroz osam epizoda predstavlja najbolja ostvarenja domaće arhitektonske produkcije, nominirane ili nagrađene na godišnjim izložbama Udruženja hrvatskih arhitekata za 2017. i 2018., s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo, te stvaranja dijaloga s najširim auditorijem o djelima hrvatskih arhitektica i arhitekata. U ponedjeljak, 5. prosinca, na Prvom u 23:20 prikazujemo sedmi nastavak prve sezone serije Čovjek i prostor u kojoj prikazujemo dvije interijerske intervencije i jedan izložbeni postav.

Ponedjeljak, 5. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 5. prosinca na Prvom

Foto: Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura / dokumentarna serija

Nominacije za nagradu Bernardo Bernardi za najbolje unutrašnje oblikovanje prostora u 2018. godini.

Izložba "1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj"  postavljena je u Hrvatskom povijesnom muzeju povodom stote godine završetka Prvog svjetskog rata. S obzirom na izuzetno opsežnu i sadržajno bogatu građu koju je kustoski tim pripremio i rasporedio u pet tematskih cjelina, u skučenom prostoru muzeja autori izložbenog postava uvode koncept "oprostorene arhive".

RI-HUB je smješten u samom centru Rijeke u prizemlju historicističke uglovnice a zamišljen je kao prostor za rad i infocentar agencije koja provodi projekt Rijeka EPK 2020 te predstavlja dio obnovljene infrastrukture kojoj je dana javna namjena te koja nakon završetka manifestacije ostaje u javnom korištenju. Projektiran je kao otvorena prostorna struktura koja omogućava susrete, predavanja, tribine, komunikaciju s javnošću, razmjenu informacija i razvoj postojećih i novih oblika društvenosti. Ostvaren s minimalnim budžetom, on se više orijentira na aktivnosti koje se u njemu zbivaju i interakciju njegovih korisnika nego na formalno oblikovanje shvaćeno u nekom klasičnom smislu.

Ponedjeljak, 5. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 5. prosinca na Prvom

Foto: Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura / dokumentarna serija

Atelier D 02 je drugi u nizu fleksibilnih izložbeno-prodajnih prostora za prezentaciju radova modne dizajnerice Branke Donassy, kao i za povremene izložbe drugih autora. Projekt minimalnim sredstvima potpuno preobražava zatečeni zapušteni prostor. Ono što je posebno zanimljivo jest eksperimentiranje u primjeni materijala proizvedenih za neku sasvim drugu namjenu i primijenjenih za izradu mobilijara, pa je tako cjelokupna interijerska oprema zapravo izvorni i unikatni dizajn.

Budući da se naručitelj bavi tekstilom, svi elementi interijera (uključujući stolove, kabine za presvlačenje pa čak i veliko translucentno stropno platno, tj. integrirano rasvjetno tijelo) napravljeni su upravo od različitih oblika tekstila prožimajući time arhitekturu, modni i produkt dizajn. Sve je sašiveno i izvedeno u vlastitom aranžmanu samog naručitelja.

Ponedjeljak, 5. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 5. prosinca na Prvom

Foto: Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura / dokumentarna serija

Autori koncepcije i scenaristi su Sabina Sabljić, Nikola Škarić i Vedran Duplančić, direktor fotografije i redatelj Željko Sarić, montažer Ivor Šonje, glazba Tomislav Babić, voditelj produkcije Viktor Sarić, urednica Tanja Kanceljak.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.   


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!